Kommunalrådet berättar om vecka 48 och 49

Var annan vecka berättar jag på www.vilhelminabloggen.se om vad jag jobbat med under de två veckor som gått. Detta för att öka insynen för medborgare i vad jag gör och för att de ska kunna kontakta mig för att ge synpunkter,insepl och ideer. För mig är det ett bra sätt att öka transparangsen i lokalpolitiken. Här nedan berättar jag om de sista två veckorna.

Förra veckan var en vecka av resande och många intryck fast allt höll ihop i den röda tråd som jag kallar för Destinationsutveckling. Jag driver denna fråga allt tydligare där det känns som om det grundläggande arbetet där jag lobbat för frågan nu ger effekt. Även denna vecka har denna röda tråd av tillväxt löpt stadigt och fast.
Måndagen vecka 48 inleddes med ett kommunfullmäktigemöte där vi äntligen lade fast en budget för 2010. Vi började kompromissa oss fram redan under helgen och fortsatte med edet under löpande fullmäktigemöte. Jag var inte höjd då kompromisserna kommer att kräva stora åtaganden som blir svåra att få effekt av under budgetåret. Det är stora minskningar i inkomsterna till kommunen utifrån hur både ekonomi i landet och befolkning som gör att det krävs stora omtag i hur vi organiserar samhällsservicen i kommunen. Men en bra kompromiss är väl när alla är lika missnöjda… Det som jag däremot var nöjd med var att vi lyckades komma fram till ett enat förslag som alla partier stod bakom då de stora omtagen kräver att vi alla hjälps åt.
På tisdagsmorgon tidigt i ottan så avgick en buss lastad med politiker, tjänstemän och företagare från Vilhelmina, Åsele och Dorotea med destinationen Åre. För att följa vad som hände dessa dagar kan ni gå in på min blogg www.vilhelminabloggen.se. Där finns anteckningar från de två dagarna.
Sammanfattningsvis så var det väldigt bra dagar där det blev tydligt att det krävs samarbeten frö att bygga en destination och att infrastrukturen är det som bär. Deltagarna blev även varse om vad som är deras del och vad som är kommunens del i ett gemensamt tillväxtarbete.
Torsdag och fredag var det Akademi Norr i Arvidsjaur där jag sitter med i direktionen och även deltar i den satsning som görs för att stimulera tillväxtarbetet i regionen. Att få kunskap om vad som driver tillväxt är viktigt för att komma framåt och skapa tillväxtfrämjande kommuner. En sak som vi ska tänka på är att vi ska lägga vår lokala tillväxtplan i linje med den Europeiska strategin och den nationella för att nå snabbare framåt. Även dessa anteckningar finner ni på www.vilhelminabloggen.se
Sent på fredag hann jag in på Swedbanks nya kontor och gratulera dem för deras satsning i kommunen. Modernt, tillgängligt och snyggt.
Lördag var jag ledig och var på Italiens afton på Lilla Hotellet där vår mellandotter stod för maten tillsamman med sin pojkvän. Söndag firades advent med familjen och min systers barnbarn, Nikki. Vi pyntade, bakade pepparkakor och lussebullar och hälsade på alla tomtar ute på julskyltningen. Nikki gillade mest mjölet i bakningen och var mycket skeptisk till tomtar.
Den här veckan inleddes med träffar med den politiska ledningen och med tjänstemannaledningen där vi gick igenom hur vi ska jobba utifrån de beslut som togs i fullmäktige då det gäller budget 2010 och ramar för budget 2011 och 2012. Vi pratade även om hur vi ska lägga upp arbetet för en god ekonomisk hushållning, mål och styrdokument, jämförelseprojektet och avtalsrörelsen. Jag träffade ett gäng från Klimpfjäll som jobbar för den byns frågor. På eftermiddagen åkte jag, Åke, Johan, Karl-Johan med företagare till Borgafjäll för att vara med på det strategiska mötet om destination Södra Lappland som länge planerats. Vi blev bjudna på en fantastisk middag och inledde ett kraftfullt arbete som gav resultat. Även dessa anteckningar finns på min blogg, www.vilhelminabloggen.se.
Som du förstår så kommer arbetet vi lagt ner till att leda till resultat då jag uppfattar att myndigheterna redan är med på resan. Vi ska gå vidare och utveckla destinationen Södra Lappland. Anledningen till detta är att det finns goda förutsättningar att verkligen utveckla Södra Lappland till en exklusiv internationell destination och att ta fram en väl utvecklad plan är en förutsättning för att över huvud taget kunna attrahera såväl privata som offentliga investeringar. Fokus ligger på infrastruktur! Får vi till infrastrukturen så kommer resten. Naturaktiviteter kombinerat med moderna krav på komfort och service samtidigt som vi ska ha fokus på en internationell marknad redan från dag ett. Kommunen måste våga, avsätta tid och resurser och jobba med finansiering för utveckling av flyget. En dag där känslan var härlig att ha gjort ett redigt arbete och att arbetet nu löper in i nästa fas. På kvällen var jag med på ett öppet möte där vi diskuterade regionfrågan. Det som är viktigt att komma ihåg är att det kommer att bli stora regioner och att vi måste förbereda oss för detta. Det handlar om att spara resurser för administration och förvaltning. Servicen ut mot medborgarna ska vara samma oavsett överbyggnad och vart gränserna dras. Vi bör resonera mera om denna för oss så viktiga strategiska fråga. Hur förbereder vi oss?
Onsdagen var en dag av sortering av papper, mail och telefonsamtal som legat efter då jag varit borta från kontoret. Jag hade även träffar med företag, ett från Kittelfjäll och ett från Klimpfjäll där vi pratade om det utvecklingsarbete dessa företag är inne i och hur kommunen kan interagera i detta. Varje onsdag har vi Centerpartilunch och den här onsdagen var vi åtta engagerade som pratade om det aktuella i politiken. Vi jobbar nu inför nästa val med att ta fram bra personer som vill engagera sig. Vi har en öppen nominering så alla kan förslå någon eller sig själv. (Hör av er om ni blir nyfikna!)
Torsdag är de samrådsmöte i Storuman omkring vindkraftsanläggning i Gråtanliden där jag och några tjänstemän deltar. På eftermiddagen träffade jag ett företag och intressent för ett annat vindkraftsområde och en från ett gäng som vill söka Leadermedel till ett projekt.
Idag Fredagen ska jag vara Tomtemor under hjulet på Folkets Hus där jag ska berätta om min jul och om vad julen är och vad julen kan vara. Ska morgonfika med ett gäng på ICA och sedan besöka företagare för förmiddagskaffe. Ska även träffa en företrädare för en fjällby som vill utveckla verksamheter i linje med besöksnäringens tillväxt.
Lördagen är huset fullt av ungdomar då vi ska ha stor julfest, det är GOL föreningsbad och söndag ska vi vara i badviken och njuta av Norrland, snö och skidor.
Nästa vecka innehåller träffar med företag, möte med landshövdingen där vi ska prata den demografiska utmaningen vi står inför, möte med Region Västerbotten omkring samarbete för att hantera avfall, möte med 10 kommungruppen där vi ska prata om gymnasieskolornas framtid, Vindkraftsersättning till kommunerna, Landstingets besparingar, nedmonteringen av det fasta telefonnätet, vindkraftsersättning till kommunerna och så ska jag ta över ordförandeklubban i denna grupp. Jag ska även prata klimatsmart mat, budget 2010 och utveckling efter Vojmån.
Ha en skön andra advent och vill du få lite julstämning så gå in på http://www.nastansjo.se/kalender09/03.php
 
 
 
 
 
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.