Samarbeten och samverkan….

Idag har vi pratat samverkan och samarbeten kommunerna i Västerbotten emellan. Jag är en ivrig förespråkare för utökad samverkan coh är rätt så otålig i detta. Mats-Erik Westerlund kommunstyrelseordförande från Dorotea berättade idag på work-shopen om samarbete om det samarbete som sker inom Södra Lappland. Han räknar upp en lång lista av samarbeten som sker. Jag har varit kritisk till att vi inte kommit så långt i samarbetet, då det är en överlevnadsfråga för våra små kommuner att klara av de åtaganden som lagarna kräver, samtidigt som resurserna minskar drastiskt.

Jag får erkänna att listan Mats-Erik lyfter fram är lång och gedigen så min kritik kanske var väl tuff då jag är otålig, vill se större resultat, större åtaganden, tydligare spår och se en synlig verkstad där alla tjänstemän berörs. Samarbetet han redogör för ger en bra grund för att fortsätta att jobba med en utökad samverkan även inom områden som utbildning, omsorg, näringsliv och administration. Han lyfter även fram vikten av att vi politiker har förtroende för varandra. Vi måste se till hela regionens bästa trots att vi är valda i olika kommuner. Vi måste våga ta ansvaret att ta beslut. T.ex, för den egna kommunbefolkningen obekväma beslut, som att lägga ner olika verksamheter i den egna kommunen för att lägga över till en grannkommun.
Destinationsutvecklingen är ett viktigt område där jag hoppas vi kommer att nå fantastiska resultat då vi kommit så långt redan på så kort tid. Jag sänder en kram till Mats-Erik för att han tagit fram listan av samarbeten och lovar att jag ska vara mindre kritisk när vi nu förlänger den listan med kommande starka samarbeten. Nu kör vi!!!

3 kommentarer

  1. Stefan

    Var är diskussionen i fullmäktige om de här viktiga frågorna?

    Eller gör kommunalrådet som man vill i interkommunala frågor?

  2. Mr R

    Om du är otålig med kommunal samverkan så ska du nog byta jobb. Demokrati tar nämligen tid. Varende ord du säger ska väl vara förankrat, inte sant?

  3. Nyfiken

    Snälla Maria, nämn ett antal konkreta samarbeten som sker i de facto och vilken effekt de fått! Förvånad att Du som kommunalråd inte kände till dessa!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.