Ny politisk karta

Blev så inspirerad av Ola Nordebros krönika i lördagens VK. Han skriver om varför regelbundna maktskiften är nödvändiga i en demokrati. Han menar att utan dem, slammar demokratin igen och om ett och samma parti sitter ensamt vid makten decennium efter decennium så är växande korruption nästan oundviklig och när korruptionen avslöjas vänds systemets vrede inte mot ljuget, brotten och övergreppen, utan mot budbärarna.

Han skriver om de 40 år av socialdemokratis majoritet och att det i flera avseenden är rena nybörjare som tar över. Här känner jag mig träffad då vi som tog över i Vilhelmina verkligen var nybörjare. Vi hade aldrig jobbat i majoritet. Nu efter dryga tre år så börjar vi känna oss rätt så varma i kläderna och har lyckats förstå hur det står verkligen till i kommunen efter så många år av Socialdemokratiska dimridåer och undanmanövrar. Nu när vi öppnar och talar om hur kärvt ekonomiskt det är så känner jag skottsalvorna ligga på lut. Det ekonomiska läget beror både på lång tid av oförmåga att fatta beslut för att anpassa och ställa om strukturerna utifrån att vårt samhälle förändras och att befolkningssammansättningen ser helt annorlunda ut idag, dessutom blir vi allt färre.  Det beror även på att vi som var väl insatta i det kommunala ekonomiska läget ville rösta för en överledning av vattnet från Vojmån till Stalon och på så sätt finansiera välfärd och klara av de ekonomiska utmaningarna. Vi var så övertygade om ett ja så vi tappade greppet om alternativet att det skulle bli ett nej.
När alliansen bildades i Vilhelmina inför förra valet var det första gången vi på allvar visade att vi verkligen ville regera tillsammans. Vi har varit ambitiösa och försökt att vara öppna och tydliga i vad vi vill och vilken linje vi för. Vi har gjort många misstag och lär oss löpande hur vi kan bli bättre och mer samspelta. Vojmåfrågan har varit en prövning som vi skött bra trots olika övertygelser i frågan. Ola Nordebro säger att politiken vi har två saker att lära. Dels att sittande regeringar inte ska förvänta sig automatiska återval, utan vi måste kunna motivera varför man söker förnyat förtroende. Det andra är att vi måste visa på regeringsduglighet i form av ärliga besked om vad man själv vill, inte bara vad man är emot, och visa att vi har en lust att regera tillsammans.
I Vilhelmina är det en helt ny lokalpolitisk karta som håller på att målas upp. Två nya partier kan vara aktuella inför höstens val Miljöpartiet och det lokala partiet som idag har ett möte i Storsele. Flera av de ledande inom detta nya parti är avhoppade socialdemokrater och Vänsterpartiet som varit missnöjda med hur politiken förts och därför startar ett eget alternativ. Detta nya vänsterparti kan bli en tuff utmaning för det etablerade vänsterblocket och det ska bli intressant att höra vad de vill i sitt partiprogram inte bara vad de är missnöjda med. Den nya politiska kartan ger samtidigt en kick att fundera över det etablerade. Är det som Ola Nordebro skriver nödvändigt med maktskiften för att vidmakthålla demokratin och att vi i den borgerliga politiken behöver utmanas av flera för att hålla liv i vår egen politik? Vi kanske ska fundera än mer på vilket sätt vi kan jobba för ökad öppenhet och demokrati? Jag är övertygad om att Vilhelmina kommer att vara en framgångsrik kommun framöver då vi kommer att ställa om strukturerna och anpassa dem utifrån hur befolkningen ser ut. Vi kommer att satsa på tillväxt i både basnäring, energinäring och besöksnäringen som gör att vi blir en attraktiv kommun att bo, verka och besöka. Vi måste bara vara uthålliga i vår ambition och våga vilja!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.