Kommunalrådet informerar om vad som hände vecka 6

En hektisk vecka där valuta för arbetet förra veckan gavs på fredaglunch. WWW helg och roligheter. Den som har roligast vinner är ett ordspråk som Maud myntade inför förra valet som vi i Vilhelmina tagit till oss som vårt ordspråk. Denna vecka med WWW som final har verkligen varit om än arbetsintensiv så väldigt rolig. Så fortsätter Vilhelmina så här så är det vi som vinner. Ju roligare och ju mer positivt ju bättre mår både vi som bor här som företag, besökare och de som är nyfikna på oss som ort. Roligt så otroligt….

Måndag: Flyger tidigt på morgonen från Göteborg för att vara i Umeå kl 10.00 Då har alla ledande centerpartister i länet möte med Centerpartiets ledningsgrupp på riksnivå. Idag ska förtroendemannautredningen lämnas in och det visar sig att de olika partierna har olika synpunkter på både det ena och det andra då det gäller hur den politiska organisationen. Det som sitter med i förtroendemannautredningen lägger tillsammans fram olika förslag som sedan de olika partierna ska inge synpunkter på. Nu ska de synpunkter som kommit in sys samman till ett förslag av de som är med i förtroendemannautredningen som fullmäktige ska klubba igenom innan valet. Vi håller på hela dagen tills min buss går hemåt mot Vilhelmina. Ulf hämtar mig på busstationen och det är såå skönt att vara hemma .
Tisdag: Träffar cheferna för att prata om hur de jobbat fram förslag för att minska utgifterna det här året. Vi har beräknat att de vi redan gjort ska minska utgifterna med 12 miljoner i år, men det behövs 3 miljoner till för att vi ska kunna göra allt vi vill med de pengar vi har att tillgå. Aldrig någonsin förut har det gjort så stora minskningar och det har varit både tufft och nödvändigt. Minskningarna skulle ha gjorts för länge länge sen men det politiska modet har nog varit för svagt.
Träff med Inlandskraft som berättar att de gett stöd till många företag i vår region och att de jobbar med alla branscher. På eftermiddagen jobbar hela fullmäktige och kommunstyrelsen med God ekonomisk hushållning. En arbetsdag som vi skulle ha haft i höstas men då var vi för oeniga, nu efter att vi tagit en gemensam budget över partigränserna så är alla partier lika mycket ansvariga för hur vi styr ekonomin under året. En bra dag med många nya perspektiv och tankar. Vi sammanställer det som framkommit för att ta vidare till kommunstyrelse och fullmäktige nästa vecka. På kvällen jobbar jag med planer, papper och en full mailbox.
Onsdag: Ordförandedag med Alliansen där vi planerar vidare för kommunens olika aktuella arbetsområden, Kittelfjäll, Översiktsplan, Förtroendemannautredning, LOV, budget 2011 och 2010, flygupphandling och regionarbete samt andra aktuella frågor Vi träffar alla facken och det var ett mycket bra möte där vi pratade om hur vi ska kommunicera bättre. Vi kom överens om att träffas oftare. Träffar Centerpartister på lunch och på eftermiddagen jobbar vi med översiktsplaner och VA i Kittelfjäll. Det behövs byggas större kapacitet då det planeras för upp till 800 nya fritidshus i Kittelfjällsområdet. Fantastiska exploateringar där vi måste rigga för att hänga med det är dock inte lätt då det är så mycket som ska tas hänsyn till. Jobbar sedan med uppgiften hur vi ska dra gränsdragningar mellan olika ansvarsområden mellan intressenter, företag, myndigheter och kommuner då det gäller samverkan i större regioner kring en destination. På kvällen när Natali är på stallet och Ulf på jobbet sitter jag vid köksbordet och skriver svar på interpellationer som kommit in, KG Abramsson ställer frågor om verkställighet av beslut och om hur Socialnämnden hanterat frågan om Lagen om valfrihet. Skriver även invigningstalet till morgondagens WWW invigning hemma vid köksbordet.
Torsdag: Träff Migrationsverket som behöver veta hur vi resonerar då anläggningen i Åsele dras in. Jobbar med tre nya interpellationer som kommer in på morgonen, Anita Johansson som vill veta hur det blir med hjärtstartare, Margareta Löfgren som vill veta hur Destination Södra Lappland arbetet hanterats. Går igenom ärenden till måndagens kommunstyrelse. Träffar en medborgare som har problem med vatten. På kvällen invigningstalar jag på WWW, en härlig helg börjar….
Fredag: Är alldelens ensam på Bodycenter den här morgonen, ofta är vi några stycken som är morgonpigga men idag är jag ensam. Kl 8.00 sätter sig jag och Åke för att planera arbetet i kommunen där vi är ansvariga och gå igenom frågor inför måndag. Sen träffar vi Länsstyrelsen som är här för att prata om kommersiell service i landsbygd. Går ut på lunch och pratar med isstolpsittarna. Under lunch får jag ett trevligt telefonsamtal som handlar om det strategisak arbetet för framtiden. Det kändes som ett kvitto på det arbete jag lade ner i Göteborg för att grunda för kommande destinationsutveckling och flygupphandling. Besök på Depona där de berättar om verksamheten. De har 28 anställda varav de flesta är ungdomar, medelåldern är på 38 år. De har en mängd stora uppdragsgivare och de visar upp alla mil med arkiverade handlingar, microfilmning och datahantering av allt från röntgenbilder till bankblanketter. Jag får erkänna att jag hade en annan bild av Depona, jag trodde att de hade många anställda med arbetshinder men så är det inte alls. På kvällen delar jag ut Centerpartiets finaste priser Guldklövern till Sandra Dahlberg på festligheterna på Hotell Wilhelmina.
Lördag: WWW helg och jag träffar en mängd människor och de frågar om allt möjligt från kommunen. Åker till Badviken på eftermiddagen för en stunds vila med korvgrillning och skoteråkning innan vi åker in till Lilla Hotellet för en after WWW.
Söndag: Upp till Granberget och startar upp liften och cafeét. En solig dag i backen och det är rätt mycket folk trots att det samtidigt är fisketävling. Jag hinner dock skriva undan lite då jag tog datorn med mig. Just nu kränger jag korv och bullar till rödrosiga skidåkare.
 
Detta väntar vecka:7
·         Måndag: X. tra kommunstyrelsemöte och sen Kommunfullmäktige
·         Tisdag:. På dagen förberedelser inför morgondagen och på kvällen Alliansmöte och sedan Årsmöte Svensk handel
·         Onsdag: NENET på morgonen som är ett rundabordssamtal mellan olika aktörer för att skapa ett energieffektivt Vilhelmina för hållbar klimatsmart miljöarbete. På eftermiddagen besöker jag ett antal företag tillsammans med Riksdagsmannen Per Åsling som även är ordförande i skatteutskottet samt ordförande i Norra Skogsägarna Tomas Mörtsell. Vi hoppas att många kommer på kvällen för att prata om vindkraft, skog och skatt för att träffa företag och allmänhet. Du är välkommen att vara med då vi ska resonera om nya skattebaser för Norrland. Se blogg, hemsida och annons.
·         Torsdag: Möte angående Kittelfjäll och på kvällen möte även det angående Kittelfjäll.
·         Fredag: Besök på Inpipe på morgonen och möte med VBS.  
·         Sen är det en ledig helg och det känns skönt….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.