Du skall inte ge dig….

Är på Centerpartiets distriktsstämma i Lycksele och lyssnar på föreläsningar från Arbetsmarknadsansvarig i Lycksele kommun , Länsbygderådet och Svenskt Näringsliv som diskuterar omkring ungdomsarbetslösheten. Det som alla för fram är en attityd som glimtar fram i vissa ungdomsgrupper, att någon annan fixar det, att ansvaret för det egna livet ligger utanför en själv. Där har vi mycket att göra för att gå från "let go"  till Du skall inte ge dig! Som det elfte budet.

Då många unga i våra grundskolor inte har betyg när de går ut årskurs nio, inte kan läsa och skriva när de kommer till gymnsaieskolan, många mår då¨ligt. Vad gör vi åt detta? Hur driver vi ett systemskifte här? Hur kan det lokala samhället engageras för att få unga att känna sig behövda. Vad är det som gått snett och vad gör vi åt detta? Hur får vi unga att se att inom kort kommer det att finnas mängder av jobb inom många sektorer då vi står inför ett generationsskifte.  Inom kort kommer vart 5.te jobb inte att gå att besätta då det saknas folk i våra kommuner. Det är ett generationsskifte vi står inför som måste hanteras genom att ungdomar utbildar sig, att fler startar företag, att fler vågar ta över företag, att jantelagen avskaffas och att fler flyttar hit. Hur får vi de unga att känna lust till framtiden.

Det finns dubbelt så många gymnasieplatser i Västerbotten som antalet 16 åringar. Det betyder att vi måste ändra strukturen på utbildningssystemen och jobba mer med attityder och förhållningssätt till lärande och kompetensinsatser.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.