Vindkraftsamråd ikväll på Järja

Samråd Gråtanliden Vindkraftspark

Det är GHG, Gunnar Gustafsson, Bostäder som vill exploatera för vindkraft i Gråtanliden. Företaget är ett familjeföretag till 100 % och har intressen i Vilhelmina sedan flera år då de har jaktintressen och en fastighet i Malgovik.

Tiventus är det konsultföretag som håller i arbetet med etableringen av vindkraftsparken. Cecilia Danebäck är miljökonsult i detta företag och berättar om hur parken planeras enligt nedan.

Det finns mål för vindkraft både på Europanivå och på nationell nivå. Vi ska öka vår energiproduktion från det förnyelsebara med målet att 50 % ska komma från förnyelsebar energi.

Vindkraft är den renaste energiproduktionen som man kan göra, när det väl är byggt så produceras energi löpande i 20-25 år med ett enklare underhåll. Vindkraften byggs nu ut i hela världen. 38% av världens totala nya energi kommer från vindkraft. Idag bygger man verk med effekten 2-3 MWh.. Sverige har planerat 30 TWh till 2020. Det betyder att det behöver byggas en hel del vindkraft. Själva vindkraftverken blir allt högre med allt längre vingdiameter. Rotorn är 120 m i diameter på de verk som finns idag.

Man försöker nyttja befintliga vägar för transporter men de behöver oftast rustas, förstärkas och rätas ut. Vägen måste vara 4-5 m breda. Man lägger kabeln i vägen för att minimera naturpåverkan.

Totalhöjden på de verk som planeras är max 180 meter, det är 2-3 MWh verk, beräknas vara 7.0 m/s i årsmedelvind, (MIUU). Anläggningen kommer att producera el i omfattning av vad 3200 – 3480 villor nyttjar på ett år. Teracom har ett radiolänkstråk där de undersöker om det kan bli ett hinder med vindkraftverken. Man ska även göra en arkeologisk inventering av kulturminnesmärken. Boverket har information på sin hemsida om vad som gäller omkring vindkraftverk som inhängning och skyltning. De nyckelbiotoper som finns kommer att skyddas i området. Man har haft möten med de berörda samebyarna. Man räknar på både ljud och skuggbildning som kan störa kringboende.

En miljökonsekvensbeskrivning ska göras där man analyserar området genomgående utifrån bevarandevärden, fågelliv, fladdermöss, naturpåverkan, rennäring, landskapspåverkan och naturvärden i övrigt.

Svar på de frågor som ställdes: För varje park krävs ca 2 servicetekniker. Man behöver förstärka vägarna i området. Jakt inom parkerna ska inte vara några problem. Det går inte att gräva ner en jordkabel så lång sträcka då det blir för dyrt. Nedisning är ett problem i norr som tillverkarna brottas med för att lösa. Det är ett problem man är mån om att lösa då verk kan bli stående flera veckor vid rejäl nedisning. De som bygger verken är företag som kan bygga verk, det är dock en hel del markarbeten som lokala företag kan utföra. Om värdet på fastigheterna runt omkring påverkas är oklart. Servicens löses av tillverkaren och var de är stationerade beror på var parkerna finns.

Bilder som fotomontage och övrig information finns på www.triventus.com. Man tar gärna emot synpunkter.

Jag berättar om det beslut vi tog i gårdagens fullmäktige, där vi antog vindkraftsplanen för kommunen. I den planen pekas det ut platser som ses som intressanta för vindkraft men de områden som här inventeras ligger utanför dessa platser, det ligger inom sk. Övriga områden.  Det är exploatörerna själva som valt de platser de anser vara intressanta. Det är bra att det finns både redan utpekade platser och platser som ändå är intressanta. Det garanterar ett fortsatt intresse för att etablera vindkraft inom kommunen. Vi har sagt att vi inte ska bygga vindkraft på kalfjäll.

På min blogg på vilhelminabloggen finns en tabell där det redovisas olika sätt att ersätta markägare och byaföreningar vid vindkraftetableringar så här långt. Se även:  http://www.lrf.se/PageFiles/23342/vindavtalet.pdf som går till LRF som  jobbat fram en modell för både arrende och ersättning.

Sen tog mitt batteri slut lagom till kaffet och tid att titta på de bildmontage som visades upp från 10 olika platser.

 

Maria

 

2 kommentarer

  1. ivar

    Varför byggs det inte vindkraftsverk där elbehovet finns? Det kommer kanske nya regler från EU om skyddsavstånd från masterna och då blir det ingen jakt i de närmaste kilometrarna från verken. Varför bygga vindkraftverken i norr och transportera strömmen 1000-tals kilometer till dom som utnyttjar strömmen ? Jo vi konsumenter i norr får betala för kraftledningarna som utnyttjas.

  2. HA

    Västerbotten är redan nettoproducent av ”grön” energi. Inräknat biomassa blir det storexport. När man talar om omställning är det egentligen södra Sveriges behov. Det är Norrland som ska bära storstadsregionernas och huvdstadens mål. Kommunalrådet bär upp regeringens politik och lämnar kommun åt sidan. Skrämmande är bara förnamnet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.