Kommunalrådet berättar om vecka 38

Måndag. Sov inte många timmar efter gårdagskvällens rösträkning och avslagna valvaka. Vaknade dock till att familjen kom och sjöng för mig på morgonen, gott födelsedagsfika och fina paket. Bra att kunna fira fast man är ledsen. Cyklar ner till Stenmans och köper några tårtor som jag bjuder på i fikarummet.

Jag hade inte förväntat mig att Centerpartiet skulle backa då vi verkligen fört partiets politik. Vi hade 18 % av rösterna förra valet och nu bara 12 %. Vi blir näst största parti i Vilhelmina. Känns både trist och ledsamt när man jobbat så hårt och inte får credit för det.  Det är trist att konstatera att blockpolitiken blir allt tydligare och att de små partierna försvinner i mitten.  Maud behåller sitt mandat så den hårda antimaudkampanjen har nått målet.
En sån här tillbakagång kräver en noggrann analys så att vi kan lära oss av det som skett. Vi måste kritiskt granska vår egen aktivitet i partiet utifrån det så att vi kan vända om till en långsiktig positiv utveckling trots polariseringen i politiken. Det är bara till att bryta ihop för att sen kunna komma igen. Det finns inget annat alternativ. Sverige och Vilhelmina behöver den gröna tillväxtrösten. Ett stort grattis till Socialdemokraterna. En lyckad strategi (om än elak) och ett idogt arbete som gett er utdelning.
Samtidigt som jag känner glädje över att alliansregeringen får förnyat förtroende så är inte bägaren utan smolk. Det gör ont i hjärtat att se ett främlingsfientligt parti ta plats i riksdagen. Även om de flesta rösterna kommer ifrån Skånetrakten så visar valresultatet på att de har stöd här i Vilhelmina också. Det skrämmer. Alla människors lika rätt och värde gäller och måste vara en grundsyn i en demokrati, mångfald berikar och skapar mervärden och det är viktigt att vi vågar ta debatten och avmaskerar det dolda.
Har ett kort möte med Åke och så ägnas mest hela dagen år tv, tidningar och de som ringer och beklagar. Får ett skönt stöd men hjälper föga. Blir bjuden på lunch av min fantastiska man. Lånar mig sen en bil och åker runt och plockar ner valaffischerna och städar ur valstugan tillsammans med partikompisarna. Skönt att få röra på sig och rensa ur huvudet. Hem för middag med Eva och systerdöttrarna och sen tårta med familjen och svärföräldrarna. Telefonen ringer hela kvällen så samvaron blir lätt störd. Går i säng tidigt. http://svtplay.se/v/2155874/s_tillbaka_vid_rodret_i_vilhelmina
Tisdag: Går igenom protokoll och justerar dessa. Pratar med Mittskandia om hur arbetet framåt ska läggas upp då det sker stora förändringar på den europeiska agendan som måste tas hänsyn till. Har ett möte med en chef om bredbandsplanerna och hur vi ska kunna påverka för att få tillgänglighet i hela kommunen. Jag tycker att frågan hör hemma på den nationella och europeiska agendan då investeringarna är så kostsamma. Pratade i bilden förra veckan med infrastrukturministern om detta då hon var här på besök och vi ska kontakta Lena Ek om detta! Pratar med kommunchefen om hur vi nu lägger upp budgethanteringen som blir knepig då S inte har lagt något eget förslag så det finns inte något att förhandla om mer än vårat vilket blir fel. Radio kommer och intervjuar och vi har ett möte omkring Destination Södra lappland utifrån den workshop som var här igår. Det har ringt tre olika företagare som jobbar inom turismen som varit orolig för att destinationsarbetet ska stanna av när jag inte längre är med och driver på. Jag hoppas få fortsätta vara med i arbetet (Hur vet jag inte) då det är en hjärtefråga som jag verkligen är engagerad i.
Pratar även om valet och hur vi ska gå framåt i det konkreta arbetet som ska göras oavsett majoritet. Tidsplanen för budget samt ärenden där vi redan vet att S kommer att gå emot i fullmäktige är det ingen mening att driva vidare och lägga krut på. Det kommer inte att bli av de närmaste 4 åren i vart fall. På kvällen skriver jag detta och pratar med flera i partiet, bla så ringer Maud och vi har ett skönt och långt samtal om än vi är deppiga. Hon ger så mycket kraft och energi den kvinnan, fyller en med lust att jobba på och ger energi att vilja mera. Telefonen ringer oavbrutet den här kvällen.
Onsdag. Rensar kontoret på papper och städar bort för att ge plats för det nya kommunalrådet. Har en träff med en av exploatörerna i fjället och ställer in ett möte omkring budget 2011. Ställer även in ett möte med Saxnäs två bya föreningar då S inte kommer att sälja dem pensionärsstugorna. Ingen mening att planera något övertagande då. Pratar med Inlandskraft, näringsdepartementet samt en finansiär om inlandets tillväxt och olika finansieringsmöjligheter. Jag kan inte riktigt släppa taget om destinations och flygplatsutvecklingen. Det kommer jag nog att vara engagerad i oavsett var jag kommer att jobba. Tar sen hand om Nikki och lagar middag tillsammans med henne.
Torsdag- Måndag: Är ledig från politiken för att åka ner till Göteborg via Umeå för att träffa våra barnbarn Elsa Alvina och Olav Kaspian som föddes nästan 6 veckor för tidigt den 27 augusti som vi inte träffat mer än på Skype. Hinner även med ett möte med en presumtiv kommande arbetsgivare.
 

4 kommentarer

  1. Kristina Norman

    Vad var det som var elakt med (S) stategi?
    Vi har lagt fram ett handlingsprogram som till stora delar baserar sig på Vilhelminasbornas röster ute i bygderna. Det är det vi har gått till val på…Vi har lyssnat på folket… Vad är det som är elakt med det?

  2. J som vill vara anonym.

    Snälla nån Maria. Har man inte svarat på några frågor med ett korrekt svar annat än undanflyende på fyra år får man ingen respekt eller förtroende. Du ser ju alldeles uppenbart att folket i vilhelmina sagt sitt och är KRAFTIGT missnöjda med den politik som förts dessa år. Maud har verkligen inget förtroende och även centern på riksnivå går ju neråt så hur kan du vara förvånad? Hur många gånger har jag inte försökt få ett svar av dig i vissa frågor!? Men eftersom du vet vem man är och du inte tycker samma sak så ignorerar du bara frågan eller glider undan. Är det S fel att Centern backar?

  3. maria kristoffersson

    Till anonym: jag försöker svara på alla frågor.Men när det är anonyma påståenden som är respektlösa eller elaka så svarar jag inte med respekt för mig själv. Till Kristina. Jag tycker att valrörelsen varit elak på många sätt där olika personangrepp varit vanliga bla på bloggen.

  4. Kristina Norman

    Att det har varit hårda ord bla på bloggen vet nog alla. Men tycker du verkligen att du kan beskylla(S)för att vara dom som har varit elaka för det?…
    Vår valrörelse har handlat om sååå mycket mera om än bloggandet. Vi har i huvudsak ägnat oss personmöten på olika sätt. Vi har lyssnat på Vilhelminaborna, och det har gett resultat.
    Märkligt tyst har det varit runt omkring er under hela valrörelsen. Kan det vara en orsak till ert resultat kanske?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.