Öppenhet, transparangs och demokrati…

 

Än en gång visar Åke Nilsson vilken typ av öppenhet han föredrar. I VK sin blogg skriver han om ”klavertramp i kvadrat” där han menar att man inte ska vara öppen utan helst vara tyst om hur val går till om jag förstår hans andemening i bloggen. Han menar även att man inte ska läsa upp hälsningar som kommer till Vilhelminas företag.
 
Nilsson menar att jag trampat i klaveret när jag berättade för de företagare som var på företagargalan vilka kriterier som finns för varje utnämning vid årets företagargala. Det är skillnader i kriterierna för att bli vald till Årets marknadsförare på nätet, Årets still going strong, Årets kvinnliga och Årets manliga företagare och Årets Företagare. Jag förklarade även vilka som valt ut vinnarna för varje kategori .
 
Dvs att alla kategorier utom en bestäms av Visit Vilhelminas styrelse. Den sista och tyngsta kategorin Årets Företagare bestäms av kommunen i form av dess arbetsutskott. Årets vinnare valdes alltså ut av Åke Nilsson, Gunilla Prång, Micael Österberg, Lars Eliasson och Rickard Norberg.
 
Varför vill inte Åke Nilsson att människor ska få veta vilka som valt ut Peder Abramsson som Årets Företagare? Det är ju ingen hemlighet i hur valet går till, det är så det alltid går till.
 
Det andra han anser vara ett klavertramp var att Maud Olofsson som var inbjuden till galan men inte hade möjlighet att komma hade skickat ett SMS som hälsning till Vilhelmina företagen. Denna läste jag upp. Som en mycket fin gest från näringsministern till alla kämpande företag som jobbar för att driva kommunen och landet framåt. Det blev starka applåder när jag läste upp detta, så företagen verkade vara glada över hälsningen som var riktad till dem och inte till de politiker som fanns i salen.
 
Än en gång visar Åke Nilsson att han föredrar slutenhet istället för öppenhet, ett synsätt som inte hör hemma i den öppen demokrati. Han verkar inte heller gilla att det finns goda kontakter mellan Vilhelminabor och regeringen och dess ministrar.
 
Jag tyckte det var en fantastisk tillställning som vanligt med många glada och positiva Vilhelminabor som jobbar för framtiden, det var jag så glad över.Jag ska göra allt jag kan för att stötta och hjälpa dem vidare in i en ljus framtid. Med hjälp av mina vänner på olika nivåer.

12 kommentarer

 1. (s)norman

  Ordmärkeri var illa sett på VB men nu passar det som härskarteknik. Fast ler man så är det ju bara på kul som man härksar.
  Om Maria menar transparangs eller transparens får du fråga henne om. Felstavat är det i egentlig mening inte.

 2. Viveka Abramsson

  Nu var det ju inte så du uttryckte dig, Maria.
  Du sa att det var den nya politiska majoriteten som utsett årets företagare.
  Att det fått förväntad effekt kan man se på Vilhelminabloggen, där en av bloggarna bl a skriver ”När Maria Kristoffersson presenterade de nominerade och förklarade att det är den sittande majoriteten i Vilhelmina som utsett årets Företagare delade hon säkert samma känsla som jag.”
  Andra bloggar och efterföljande kommentarer både där och på VK-bloggen, visar att fler nappat på dina insinuationer.
  Åke har inte ifrågasatt att du redogjorde för kriterierna och har inte sagt att man ska hemlighålla hur valen gått till.
  Hur vacker du än var på galan så vore det mer klädsamt om du höll dig till sanningen.

 3. Johan Kling

  Bästa Viveka.
  Om du läser din partikollega Nilssons senaste blogginlägg ”klavertramp i kvadrat” här på VK-bloggen så är det tydligt att han kritiserar Maria och att hon dels läste upp Mauds SMS och sedan kommer svidande kritik att Maria talade om vem det var som utsett årets vinnare…detta saxat ut Nilssons VK-blogg
  ”När hon presenterade vilka som var nominerade till Årets Företagare så påpekade hon flera ggr att den var utsedd av den ”nuvarande politiska majoriteten” Vad hade det med saken att göra? Vi har haft den ordningen i 20 år i Vilhelmina”

 4. Lars M

  Jag är säker på att Peder förtjänar priset, men ska ett pris delas ut så vill åtminstone jag veta exakt vilka som bestämt vem som ska få priset. Särskilt när politiker är inblandade. Tack för att du klargjort detta. Det var bl.a. mycket intressant att se vilka borgarna som Åke nämner är. Sedan är det också intressant att se hur detta måste ha varit en mycket öm tå eftersom Åke tar upp det, och blir påhejad av både Viveka och Kristina. Ordmärkeriet ska du inte bry dig om, det visar bara att man inte hade något bättre att komma med. 😉

 5. Kristina Norman

  (s)norman: Det var inte menat som nån härskarteknik, Jag reagerade bara på det uppenbara stavfelet.
  Men när (S)antagonister uttalar sig om vad vi sossar skriver, så verkar ju allt vara härskartekniker konstigt nog…;op

 6. Har Kristina Norman 180 poäng i Svenska?

  När Kristina Norman kommenterar hur Maria stavar blir det bara pinsamt. Speciellt när hennes egen blogg innehåller syftningsfel, särskrivningar och allmänt dålig svenska. Det man ser hos Fru Norman blir bara en politiskt okunnig person som endast kan upprepa vad andra sagt och därför måste anmärka på slarv- och stavfel. Att sedan avsluta med en ”smily” gör att det blir pinsamt.

 7. Gillar öppenhet

  Åkes öppenhet det är att först sitta som ordförande i en förening som får rejäla driftbidrag av kommunen och sedan så sitter han som kommunalråd där det bestäms hur mycket bidrag det skall fås/ges.
  Med tanke på att den ena verksamheten har en restaurang som kraftigt konkurrerar med andra lunch restauranger så är det konstigt att han som kommunalråd bidrar till det.

  Nog borde han väl lämna över en av stolarna till någon annan!

  Fast det är ju makten som han vill åt och inte öppenheten.

 8. Sven

  Men det var ju inget (s)tavfel Norman så varför fortsätter du gräva i det? Du skriver /uppenbara¤ trots att det är två olika ord med (s)narlikhet. Eftersom du fortsätter säga felstavat så är det faktiskt härk(s)karteknik. Hur många tjuriga krumelurer du totar ihop visar bara att du inte tål kritik när nån kommer på dig.

 9. Viveka Abramsson

  Bäste Johan:
  Om du läser min partikollega Nilssons senaste blogginlägg här på VK-bloggen en gång till och försöker vara mindre partisk, så kanske du också förstår.
  Det är skillnad på ”den nuvarande politiska majoriteten” och arbetsutskott.
  Hon antydde att det var socialdemokraterna som utsett årets företagare, hon nämnde överhuvudtaget inte att fem personer, däribland två borgerliga företrädare, enhälligt tagit beslutet i kommunstyrelsens arbetsutskott.
  Reglerna och kriterierna är det ingen som ifrågasatt, men vi (Åke och jag) är inte de enda som reagerat på och undrat över vilket syfte hon hade när hon uttryckte sig som hon gjorde.

 10. Viveka Abramsson

  Till Lars M:
  Vill du veta exakt vilka som bestämmer vem som ska få priset, så ska du nog inte lyssna på Maria Kristoffersson. Hon har inte klargjort detta utan insinuerade på galan att det var den nya majoriteten, dvs socialdemokraterna, som utsett årets företagare, när sanningen är den att kommunstyrelsens arbetsutskott, däribland två borgerliga företrädare, enhälligt tagit beslutet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.