Jantejägare

 

Vilhelmina kan lära sig en del av det arbete man gjort i Nordmalings kommun. När man i Nordmaling inte unnade vrandra varken glädje eller lycka eller att lyckas och sa ”inte handlar jag av handlarn här inte, varför ska jag vara med och finansiera hans husbil? Nä jag handlar i Ume”.
 
 I Nordmaling så jagar man där för Jante. Missunnsamhet, att andra inte ska få lyckas är en del i jante. Men det är större och mer komplicerat än så. Julia Persson jobbar med att jaga JANTE berättar om vad det är.
 
Syftet är att skapa ett mer tillåtande klimat genom att påverka djuplodat sätt förändra attityder som är tillväxthämmande. Forskning visar att det finns ett samband mellan tolerans och tillväxt. Där man har ett tillåtande klimat så ökar tillväxten då man tillåter nya idéer, nya möjligheter skapar tillväxt. Attityder spelar roll för ett samhället välmående.
 
Undsamhet: är att unna andra det de har och det de kan. Våga vara ! Våga vara den du är och låt andra få vara det de är.
 
Öppenhet: är att jämföra oss med andra är ett sätt att värdera sig själv, därför är det så många som skriver ner andra, då blir man ju bättre själv. Att nedvärdera andra och döma ut andra är förödande för ett samhälle, det blir en sådan uppförsbacke. Det finns ju ändå så ånga tysta regler för hur man ska vara vad man ska gör och inte göra. Människor har en tendens att slå vakt om de spelregler vi har. Vi människor har även en tendens att se negativt på de som gör på ett annat sätt än det som är norm.
Möjlighet: är att låta andra göra saker utifrån vad de ser som möjligt utan att se det som ett hot. Balansen mellan att vara sig själv och att sticka ut. Vad är normalt? Är det att vara en vit medelålders man?
 
Könsnormen är den starkaste normen att bryta. Där skulle vi vinna så mycket om vi lyckades rucka på den och skapa ett mer tillåtande samhälle där även kvinnor hade samma möjligheter som män och inte behövde möta så stora hinder som de gör idag.
 
Man jobbar med kulturarrangemang och evenemang av olika slag som tar upp frågor om normer och värderingar. Man dricker kaffe, diskuterar och röstar med mentometer. 
 
Otroligt spännande att lyssna till detta goda exempel av att bryta attityder som är negativa för ett lokal samhälle. Vilhelmina har en del att jobba med.
 
 
 
 

En kommentar

  1. Håkan Rombe

    Du har så rätt. Jantelagen är allestädes närvarande och kanske i synnerhet i glesbygd. Ofta torde Jantelagen bygga på utövarens komplexproblem. Kanske varje kommun skulle utarbeta en Jantelagsplan. En sådan vore nog tillväxtbefrämjande. Men då måste nog politikerna vara de första som avskaffar Jantelagen vilket kan stöta på problem redan i startfasen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.