Tokvacker i renbetesland…

Har idag kört först till Lycksele i morgonmörker och sen till Vindeln i morgonrodnad, så vackert att se solen gå upp över snötäckt landskap. Lyssnade på radion där de intervjuade en forskare vid SLU som forskat på rentransporter. Hon var mäkta förvånad över de senaste dagarnas mediadrev mot samer som folkgrupp omkring tranpsorter. Hennes forskning visade att både slakt och transporter var av hög kvalite. Halter av stresshormon var tex inte förhöjda vid transport. Funderade ett slag på vad djurrättsaktivisterna säger och vilket genomslag de får i våra regionala media.

Hur kan det komma sig att de når ut som de gör och att inte media tar ett större ansvar över att även ta in "den andra sidan". Objektiviteten brister i flera av de senaste veckornas inslag enligt mitt sätt att se på frågan. Media borde sebakom det som sägs och se vad som verkligen sker och vad de beprövade forskarna säger i frågan…

Jobbade i vackra Vindeln över dagen innan jag begav mig ner til Umeå för nästa möte. Så fantastiskt vackert i eftermiddagssolen, att man får uppleva detta är rent magiskt. Plockade upp en liftare som bodde i ett kollektiv, odlade egna grödor, jobbade och studerade i Umeå. Kul att träffa nya människor med nya sätt att se på lokal service som vi pratade en del om förutom ditt och datt.

Möte på Umestan i gamla regementet och imorgon är det Östersund…

4 kommentarer

  1. Inger

    Tack Maria!
    Jag vet inte om jag har det objektiva svaret på din fråga, men – enligt min erfarenhet, särskilt bland våra lokala media, finns det alldeles för många som sympatiserar med den negativa bilden av renskötsel. Att låta vår sida få utrymme med de fakta, forskning etc. som finns, skulle ta udden av de hetsiga debatter som många ”njuter” av. Det finns mycket mer att säga om hur journalister och webredaktörer agerar, men jag tror dessa ord räcker just nu.

  2. Sophia

    Som same blir man oerhört glad när det finns någon som skriver åt det positiva hållet i en blogg…tack! Som blivande journalist funderar man ganska ofta över det du skriver… Ha en bra dag!

  3. Hanna Mattsson

    ”Hennes forskning visade att både slakt och transporter var av hög kvalite. Halter av stresshormon var tex inte förhöjda vid transport.”

    Nä, det där får du styrka med mer exakt källhänvisning. Finns inga djurtransporter som inte orsakar förhöjda stressnivåer hos ex. grisar, kor, kycklingar etc. så varför skulle renarna vara ett undantag?

    ”mediadrev mot samer som folkgrupp”

    Även här brister trovärdigheten. Har media hetsat mot folkgruppen samer? Peka gärna på var så vi kan göra en anmälan till granskningsnämnden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.