Den framtida sammanhållningspolitiken?? Hur ska vi påverka och hur ska vi hantera den?

Igår hölls en hearing om sammanhållningspolitiken på näringsdepartementet som man kunde följa via webben. Så jag hade en dator på med utsändningen och en annan jag satt och jobbade i, tur man har simultankapacitet. Missade dock säkert en hel del.

Det är viktigt att vi är med och diskuterar sammanhållningspolitikens inriktning och att vi redan nu förbereder oss för de vägval vi behöver göra. Jag tycker att de som var med i diskussionen förde fram både goda och mindre genomtänkta förslag och tankar. Att stryka Landsbygdsprogrammet var ett av de mer korkade förslagen som lades fram,  administrativa rutiner och omfång på dessa höll jag inte heller med vissaa v deltagarna om. Där måste vi förenkla och underlätta för människor att klara av hanteringen av regelverk och annat administrativt.

De pratades om den verklighet vi befinner oss i, våra geografiska och demografiska utmaningar i norra Sverige. Men det lyftes inte fram några svar på hur man ska hantera dessa frågor. Där borde man ha kunnat resonera mer omkring governance som strategi för attraktivitet och hållbarhet. Ministern var dock tydlig med att alla delar av Sverige kan och ska bidra till vårt lands tillväxt och att alla regioner ska vara tillväxtregioner. Det kändes bra då jag tror att framgången för tillväxtpolitikens genomförandekommer att vara just ett nerifrån och upp och uppifrån och ner inspirerat förhållningssätt.

Jag tror på att alla människor, män och kvinnor, i hela Sverige kan växa och utvecklas av egen kraft och som bygger på de styrkor som finns lokalt och regionalt. Vi är och förblir en del av regionernas Europa, vi måste se och förstå att vi är en region och agera därefter. Det är många politiker på lokal nivå som inte förstått detta, som springer till staten och skriker utan att agera lokalt eller regionalt. Vi måste börja agera utifrån Europa-2020-strategin, att samverka med aktörer på nationell, regional och lokal nivå och för det krävs det politiker som har förmågan att skapa delaktighet och förankring på alla nivåer.
 
Från wikipedia om governance: Genom användandet av begreppet governance vill forskare förtydliga att den politiska beslutsprocessen har förändrats. Tankefiguren är att förr, ungefär fram till och med 1970-talet, kunde nationalstaterna genom sina valda företrädare mer eller mindre ensamt bestämma över politiken. Numera, på grund av den ekonomiska globaliseringen, men också på grund av framväxten av EU och att regionerna har stärkt sin makt, har nationalstaterna inte längre den exklusiva makten. Governance handlar också om att framtagandet av politik sker på ett annat sätt idag. I synnerhet inom EU så formas politiken genom olika nätverk, där representanter för såväl EU-nivå som nationell nivå, ideella föreningar och företag görs delaktiga i processen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.