Ny länsindelning och nya regionkommuner 2015

Regionalisering handlar inte om strukturer utan det handlar om hur vi skapar tillväxt, vård, sysselsättning, infrastruktur och medborgardelaktighet, i de frågor som berör människors vardag, i en värld där vi rör oss över större regioner rent geografiskt. Samhällsorganisationen handlar om skelettet och så länge det fungerar så är det inget vi bryr oss om. Det är när det börjar på att krångla vi måste finna en ny organisering av samhällsstrukturen och idag börjar det krångla både utifrån ekonomi och demografi. Idag pratar vi både om ansvaret för det som idag ligger i landstingen och i länsstyrelsen. Målet är at skapa institutioner där det finns skattekraft och administration som är effektiv och som styrs av ett tydligt demokratiskt inflytande.

Men det finns inte någon enighet idag för ett stor Norrland. Inom Centerpartiet så går de olika länens företrädare åt olika håll och det finns viljor på alla nivåer från att klart gå emot till att klart vara för. Själv är jag för ett stor Norrland då jag ser på regionaliseringsprocessen i Europa och den europeiska politiken som grund även för våra regioners möjligheter att stå starka i framtiden i Sverige.  Jag vet inte hur det sedan ska organiseras, det måste få verka fram.
 
Jag tror att vi som tillhör Northern sparsel populated areas tillsammans blir starkare både ekonomiskt men främst tillväxtmässigt. Det federala systemet med bestämmande så nära människorna som berörs av besluten som möjligt är för mig det främsta och det är jag övertygad om att vi som har erfarenhet av stora avstånd reglera. Det gör att organiseringen måste vara tydligt demokratisk både utifrån territorier och ansvarsområden.
 
Regeringen tänker inte tala om för oss i norr hur vi ska organisera oss, det måste vi göra själva. Därför oroar det mig att vi inom Centerpartiet ser så olika på frågan. Jag skulle vilja att vi kunde resonera utan våra lokala hattar på, utan att vi i partiet tog på oss en stor, grön, vidsynt och vidbrättad hatt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.