DET HÄNDER GREJER I BRYSSEL…

Det förhandlas just nu i Brysselkorridorerna om hur budget ska se ut och fördelas mellan Europas regioner. Det förhandlas och de länder som är i ekonomisk kris med höga statsskulder vill att EU prioriterar dem och ger dem större del av kakan. Jag tycker det är fel då den ekonomiska krisen naturligtvis slagit hårt . Medlemsländerna måste först  själva sanera sin ekonomi, effektivisera och fördela de nationella medlen på ett annan sätt INNAN man kommer och kräver medel från EU: Det är som vilken landsbygds kommun som helst, först effektivisera, omfördela och förnya –för att hamna i nivå med andra,  sen kan man be om hjälp.

Det jag pratar om är struktur- och sammanhållningsfonderna som omfattar drygt en tredjedel av EU:s budget, cirka 350 miljarder euro. Pengarna ska användas till att minska regionala skillnader och möjliggöra tillväxt. I Sverige så driver regeringen nu på att alla regioner i Sverige kan och ska vara tillväxtregioner och att man tar särskild hänsyn till behoven i de glest befolkade delarna av norra Europa, dvs att gleshetskriteriet ska vara kvar.
 
Men det är starka röster som höjs till förmån för de ekonomiskt krisande länderna som vill investera sig ur sin kris. Så vi får se hur förhandlingarna går. Jag följer med,  med spänd förväntan…

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.