Demokrati i Egypten och i Vilhelmina…

En hård men samtidigt  förväntansfull  tid väntar människorna i Egypten. Deras resa på väg mot demokrati blir säkert inte så enkel. Jag gläds över att ännu en diktatur fallit och tackar de sociala medierna för denna nya världsordning. De nya medierna ger männisor insyn i hur saker och ting förhåller sig vilket gör att människor inte accepterar maktmissbruk, missförhållanden och orättvisor ochgör att människor kan se igenom lögner. Jag följer med spänning utvecklingen i Afrika och tror famtiden om gott.

Här hemma har det varit kommunfullmäktige idag, även det en arena för demokrati, öppenhet och medbestämmande på det lokala planet. Debatten idag har även hos oss handlat om för en demokrati grundläggande frågor och hur den nuvarande majoriteten förhåller sig till demokratiska spelregler och demokratiskt tagna beslut.

Det är inte säkert att vi har ett fullständigt öppet och fulländat demokratiskt samhälle bara för att vi tror det. Demokratin kräver en vilja till öppenhet gentemot oppositionen och att oppositionen själva ska välja sina företrädare. Majoriteten har ett informationsansvar vilket är viktigt om demokratin ska fungera,dvs  att alla som ska vara med och fatta beslut har lika stora möjligheter att nås av  information och ha insyn. Så är det inte idag i Vilhelmina, kan vi då säga att vi lever i den ultimata demokratin??

4 kommentarer

  1. Mikael Fjällstedt

    Jag tycker synd om er i oppositionen som inte ser att för varje dag så tappar ni förtroende och position som era väljares företrädare. Lyssnade idag och kunde inte annat än förstå att ni inte tänker bedriva seriöst oppositions arbete så länge du inte blir Vice ordförande i KS.

    Hur tror du att era väljare reagerar på det beskedet. Ni har representationen enligt valutgången i nämnder och styrelser men är oförmögen att ta till er informationen och sprida den mellan Alliansens företrädare. Skulle jag ha röstat på dig eller någon annan inom Alliansen skulle jag känna mig sviken.

    Ni överklagar och klagar. Det finns en ambition att misstänkligöra oss i majoriteten på olika sätt. Men om du lyssnade på applåden som Åke Nilsson fick idag så står det nog klart för dig att vi står tillsammans och starka i vår politik. Ert bristande seriösa oppositions arbete stärker vår tro att det är upp till oss att ta Vilhelmina mot en ljusnande framtid.

    Det finns en fråga som jag inte har sett skymten av sedan valet. Vad vill ni med er politik?

  2. Anonym

    Hurrudu Fjällberg! Sossarna kommer att dra ner Villis i ett skuldträsk och depressionsträsk!! Bollhall för minst 20 millar.. bara det är korkat om man kan matte för klass 5! Ska dom arbetslösa spela mot dom sjukskrivna med Åke som domare eller? Vi få som har arbete får betala notan för er lekstuga! Ni fick nästan 60% av rösterna för att det inte finns framtidstro i Villis inte tvärt om!! Där det finns framtidstro röstar man på Alliansen!! Se bara på bloggen här på VK.. Alla som är sossebloggar bara gnäller och babblar om hur synd det är om dom sjukskrivna, lägg ner!!

  3. Mikael Fjällstedt

    Hej Maria! Jag noterar att du inte publicerat min partikamrat Viveka Abramsson:s kommentar. Därför så lägger jag ut den här som ett citat i Demokratin och yttrandefrihetens tecken.

    Citat!

    Vi följer de demokratiska spelreglerna och demokratiskt fatta beslut. Vi står för öppenhet och döljer inget för oppositionen. Bortsett från en ersättarpost så har vi inte lagt oss i era nomineringar, ni har själva utsett era företrädare.
    På vilket vis brister vi i vårt informationsansvar? Vilket ansvar anser du att ni själva har?
    Under alla våra år i majoritet har vi försvarat oppositionsrådsposten, trots kritik från borgerligt håll. Under er mandatperiod tog ni bort den. Förstod ni inte vilka konsekvenser det skulle kunna få?

    Slut citat!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.