Viktigt att agera!

Vissa dagar får man lön för mödan. Igår hade vi interpallationer i fullmäktige där vi ville att kommunens ledning skulle agera för att Migrationsverket ska vara kvar och att hänsyn ska tas till de familjer som bott här i upp till tre år. Barnen som rotat sig ska inte slitas upp bara för att Migrationsverket ska effektiviseras. Idag har kommunstyrelsens arbetsutskot beslutat att gå ut med detta brev:

Angående Migrationsverkets planer på nedläggning av mottagningsenheten i Vilhelmina.

Vilhelmina kommun har sedan 2007 haft en mottagningsenhet i Vilhelmina tätort.
Under årens lopp har verksamheten utvecklats i samråd med alla berörda instanser i kommunen, såväl myndigheter som företag och organisationer.
Vi upplever att verksamheten idag bedrivs med mycket hög kvalité och med stort engagemang från Vilhelminaborna.
Vid ett informationsmöte 2011-01-20 så fick vi information från företrädare från Migrationsverket att enheten i Vilhelmina skulle läggas ned och vara tömd tom mars månads utgång 2011.
En tid efter detta möte fick vi veta att det formella beslutet inte har tagits och att förhandlingar förs med de fackliga organisationerna om avvecklingen av bl.a. annat enheten i Vilhelmina.
Vi hoppas nu att Migrationsverket i den fortsatta handläggningen beaktar att verksamheten fungerar väl i Vilhelmina och att ni prioriterar verksamheten i Vilhelmina och behåller enheten i dess nuvarande omfattning.
Vi ställer oss frågande till om det är ekonomiskt och humanitärt försvarbart att lägga ned en väl fungerande verksamhet i Vilhelmina. Vi informationsträffen 2011-01-20 vitsordade företrädarna för Migrationsverket att verksamheten är fungerar bra och bedrivs med stort socialt engagemang och på ett humanitärt sätt. När Vilhelmina kommun sa ja till att det etablerades ett asylboende i Vilhelmina var det de humanitära aspekterna som var de som vägde tyngst.
Vi hoppas att kvalitén på det insatser som gjorts i Vilhelmina och de humanitära aspekterna får väga tyngre än de rent ekonomiska vid Migrationsverkets slutliga ställningstagande om enhetens vara eller icke vara i Vilhelmina.
Om ni mot förmodan fullföljer era tidigare planer på att avveckla verksamheten i Vilhelmina vädjar vi till er att ni låter de barnfamiljer som finns vid enheten i Vilhelmina bo kvar till dess deras ärende prövats. Vi tycker det känns inhumant att rycka upp dessa barn ur de olika verksamheter som de finns i kommunen.
 
Det känns gott att kommunen nu agerar och att man får gehör för de viktiga strategiska frågorna.
 

2 kommentarer

  1. Åke Nilsson

    Maria
    Kul att du marknadsför initiativen från oss sossar att i kommunens namn skriva till Migrationsverket.
    För övrigt så var det Kerstin Bergsten som kom med förslaget att värna om branfamiljerna..

  2. kalle

    Åke. Vilken fånig kommentar.Skriver man i kommunens namn är det faktiskt alla i kommunen man representerar. Glöm aldrig det, att ni representerar alla, då är det väldigt småaktigt att räkna på vem som sagt vad.
    Förresten Kerstin representerar väl PA varför skriver du inte hennes parti eller är det så du ser det. Sossarna är en grupp alla andra är individer?? Ja det är väl så det är. Ni är svaga och måste vara många. De andra är starka individer!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.