Nybyggare och infödda!

Min svärson håller på med en sommarkurs om rasism och vi diskuterade den typ av inhemsk rasism som funnits och finns i vårt samhälle. Det finns exkluderande även i vårt lilla trygga som inte handlar om svenska och invandrare utan det handlar om nybyggare och infödda. Tänkte vidare på detta nybyggarland då jag läste Mauds tal i Almedalen. Hon pratar om Nybyggarlandet Sverige. Och började med att beskriva ett Sverige som svikit invandrarna med en usel invandribgspolitik. Hon beskrev ett Sverige som ett öppet land. Ett nybyggarland som man ska längta till och där man kan förverkliga sina drömmar. Ett land dit man välkomnas och tas emot med öppna armarna. Hon uppmanade att vi tillsammans ska bygga Nybyggarlandet Sverige. Ett Sverige där invandring förknippas med välfärd. Framgång. Entreprenörskap. Idogt arbete. Gemenskap. Jag håller med henne i sin beskrivning och inser att vi har mycket att jobba med för att nå dit. De kommuner som lyckas med integrationen är de som kom mer att stå starka i framtiden. Vi som lever i ett uppdelat samhälle kan ske kan vara vinnare i detta om vi vågar inse våra utmaningar då det gäller integration och jobba utifrån att inkludera och inte exkludera.

2 kommentarer

  1. Suzanne Lindberg Sellin

    och fortfarande sitter det högutbildade människor i t ex t-banespärrar med kvalifikationer som eftersöks på den svenska arbetsmarknaden ex läkare, sjuksköterskor och specialutbildade yrken och det har inte hänt nånting sen Alliansen tog över heller så det går nog bra att prata men lite verksamhet blir det…

  2. debattentusiasten

    Ibland upplever man det som du skriver som rosenröda drömmar som svävar runt på molnen på den vackra himlen i Vilhelmina.
    Du skriver mycket om framtiden,men det har du gjort i 5 år snart,så hur lång framförhållning har du egentligen till framtiden så att säga?
    Verkligheten ser ganska tuff ut,där en skakig och orolig framtid på arbetsmarknaden är att vänta.
    Onoff -900 varsel på gång,elektronikkedjorna slår ut varann,apoteken kommer säkert följa efter,FK måste spara pengar och hotar ånyo med nerläggningar ,50 varslas i Blekinge osv.Detta är verkligheten.
    På svd debatt idag uppgav man arbetslöshetssiffrorna från 2005(8,2%)med dagens(7,9%)siffror maj SCB.
    Inte stor skillnad,och så här ser verkligheten ut.
    Alla dessa visioner du skrivit om i 5 års tid borde ju gett någon utdelning även i glesbygd som Vilhelmina.
    Det här med nybyggarland och ta emot med öppna armar låter lite som 1800-talets utvandrarna och nybyggarna(Vilhelm Moberg).
    Och vad gäller lönedumpningen som arbetsgivare förledde migrationsverket med,så var det Juholt som reagerade och inte MAUD!(arbetsgivare skrev kontrakt med migrationsverket,men skrev sen nya lönedumpade kontrakt med de asylsökande).
    Jag bara undrar:När ska alla dessa visioner bli verklighet med ett spadtag i jorden så att säga!
    Eller med bandklippning typ ”Nu inviger vi”…..!
    Hoppas du även tar in negativ kritik som positiv kritik!
    Du verkar he en väldigt trevlig personlighet ett trevligt sätt mot människor,så det är centerpolitiken som du representerar som jag är kritiserar här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.