Glasl och andra ”eter göbba”!

Ni som inte vill läsa mina konfliktbloggar kan lägga ner redan nu för här kommer den till.

Konfliktlösaren Friedrich Glasl har visat hur en konflikt utvecklar sig och eskalerar i form av en trappa. När jag läser denna kan jag lätt identifiera händelser i lokal politiken i de olika stegen.
 
Kan även du se händelser på trappavsatserna??
 
Om vi alla som är involverade i det politiska landskapet kan använda konflikttrappan som ett analysredskap både för att förstå hur allvarlig konflikten är och för att lägga upp en strategi för hur konflikten bäst kan hanteras, så kanske vi har en bra början?? Jag hoppas att  kunskapen hjälper mig/oss att förstå var jag/vi befinner oss på konflikttrappan och vart vi är på väg för att ingjuta vilja att börja gå uppåt igen.
 
 ”Modellen bygger på hur parterna kommunicerar med varandra och vilka föreställningar de har om varandra och sig själva. Vitsen med att trappan går neråt (i många fall talar man om att en konflikt trappas upp) är att det är mycket lätt att gå nerför trappan och betydligt svårare att gå uppåt. Det är som om trappan vore såpad. En annan anledning till att den går neråt är att medvetenheten sjunker hos dem som är inblandade. De har inte längre full kontroll över sitt beteende och ser inte klart vilka konsekvenser beteendet kan få för andra. Dessutom blir föreställningen om både den andra parten och den egna personen mer och mer förvrängd.” Säger Glasl.
 
Vad säger du??

4 kommentarer

 1. Tommy Streling

  Maria,
  om jag i valdebatt diskuterar socialt hållbar flyktingmottagning OCH inte ifrågasätter den MEN av flera politiker betecknas som främlingsfientlig (utan några som helst grunder), vad annat gjorde du Maria om inte skapade en konstruerad konflikt OCH regelrätt personangrepp?
  I hettan spårar debatt ibland ur och vissa drar inte bara på växlarna utan fabulerar. Men du fortsatte och bloggade på VK om hur det gick kalla kårar utmed ryggraden. För vilka angivna argument då? För min debattmening ”vi har aldrig sagt att verksamheten ska avvecklas”? Det fanns ju inte ens längre en fungerande dagverksamhet. För vem vill lägga pengar på det? Varför hände inget efter regionens nej efter sista projektansökan? DET är inte att ta ansvar.

  Jag engagerade mig för flera år sedan för att synliggöra vad få verkade/vågade vilja tala om. För att skapa kontaktnät och sprida information – för att just minska spridandet av fördomar och illasinnande rykten. Jag skrev t.ex bloggar för att lyfta ämnet till allmän debatt. Referens, http://www.vilhelminabloggen.se/medlem.php?mid=135009&year=2008&month=12&sok=&hitta=&ort=&bokstav=&alderTom=&alderFrom=&kategori=&blogg=

  Vad fick jag som belöning för att sträva efter ett samhälle med social uthållighet? Jag stämplades som inte bara främlingsfientigt utan även rasist. Du och två andra tog ”chansen”, i ett partipolitiskt mycket fult spel. För att misstänkliggöra både mig och Politiskt Alternativ och föra oss till hägnet av SD.

  INGET har eller hade jag (PA) sagt om att verksamheten skulle avvecklas, utan att runt 100-150 platser vore rimligt, beaktat Vilhelmina tätorts drygt 3000 invånare och parallell kvotflyktingmottagning (som PA inte heller motsatt sig i t.ex. kommunstyrelsen).
  Ingen har bett om ursäkt för tilltaget, och ursäkter göre sig icke längre besvär, så här långt efteråt. Du Maria har varit högst delaktig i att skapa en både personlig och partipolitisk konflikt. Hur ser du på ditt eget beteende, beaktat Glasls teori?

 2. Christine Svensson

  jaa du Maria. Du gör det bra som läser, försöker förstå och dessutom förklara och ifrågasätta. Vilken röra det är.
  En bok som jag läst som heter ”De 11 sammansvurna” är bra att läsa också.

 3. Göran Jonzon

  Jo jag säger följande:
  Om någon karl i övre medelåldern skulle använda uttrycket ”gnällkärringar”, skulle det utan tvekan kunna hävdas vara manschauvinism.

  Om du generaliserande använder uttryck som ”etergöbba” tycker jag det faller inom ramen för motsvarande kvinnoshauvinism.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.