Ju mindre vi pratar med varandra dess bättre! eller?

Jag fortsätter att blogga om konflikttrappan och är nu på det tredje steget ner mot avgrunden…Fridrich Glasl är mannen bakom denna beskrivning av hur en konflikt eskalerar via olika steg på en trappa.

Han säger att ” Det tredje steget handlar om handlande istället för ord. Parterna anser nu att det inte längre är lönt att prata med varandra. Det blir nödvändigt att handla och låta ens handlingar tala sitt tydliga språk. ”Då ska nog den andre förstå att det var det här alternativet, som var det rätta.” Allt som sägs och görs blir föremål för tolkningar, vilket innebär att det är lätt att ramla ner ett trappsteg till. Oftast upplever den som kör över att han eller hon bara försöker göra det bästa. Den andra ska nog förstå. Ibland genomförs en förändring på en arbetsplats när en av parterna är på semester.

Med överkörning följer ofta att en känsla av att vara kränkt, som i sin tur kan ge upphov till stor ilska och behov att ge tillbaka..Ju mindre vi pratar med varandra, desto mer känner vi rädsla för vad den andra kommer att hitta på. Vi vet ju inte hur det vi gör och säger kommer att tolkas. Ju längre ner i konflikttrappan vi befinner oss, desto mer negativt tolkar vi allt som motparten gör och säger, och tvärtom. Till slut går det inte att säga någonting som tolkas positivt.”

Hmmm, jag tror han beskriver det som varit min och andras verklighet under året som gått….

3 kommentarer

  1. väljare

    KG kokar över av ilska över din lilla serie om konflikter, han dumförklarar dig men stå på dig Maria.

  2. Gnejs

    Hur vore det om du började svara på de kommentarer du har fått istället för att bara blåsa ut nya tuggummibubblor? Jag tänker främst på en censurerade kommentar som VK tyckte var viktig och satte in, ”ju mindre vi pratar med varandra” eller svarar våra medmänniskor verkar vara din melodi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.