Region Norrland! Är det en utopi?

Jag och mitt parti har Diskuterat hur vi vill att en region skulle se ut som skulle gagna oss som bor i Västerbotten. Vi har varit eniga om att ett storNorrland vore det bästa med Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. Under de senaste månaderna har jag förstått att det finns viljor som förespråkar en region med enbart Västerbotten, ett förödande tänk enligt mig.
Vi har inte den bas som behövs för att klara av den välfärd som vi behöverr odh den kvalité inom både utbildning och sjukvård. Vi är helt enkelt för få som bor i länet för att skatta tillräckligt. Dessutom ökar andelen äldre, dvs allt färre av befolkningen som jobbar och skattar, och nya tider ställer nya krav.

Regionaliseringen är en möjlighet att bygga ett starkare Norrland, låt oss ta den möjligheten.

En kommentar

  1. Ulf Broström

    Bra Maria.
    Håller helt med dej. Efter ha jobbat med riegionalpolitiken som tjänste mann i över 30 år både i Jämtland, Västerbotten och nu senast i norr- och Västerbotten(Övre Norrland). Både med jordbruls politiken, regionalpolitiken och de senaste 16 åren EUs strukturfonder. Är det tydligt att en större region skulle gynna de fyra nordliga länen. De har i stort samma styrkor och problem och samma struktur. Väldigt stora skillnader mellan 7-9 lite större städer och en mycket gles glesbyggd. Stora avstånd. Liknande demografi. många små kommuner. Med ny teknik skulle vi kunna krympa avstånden. Hur ofta besöker vi (jag) fysiskt kommun kontoret? En region behöver runt en milijon invånare för att vara bärkraftig. Länsgränser och kommun gränser är ett hinder för utvecklingen och anpassad till 1950-talet.
    Under mina år som tjänstemann har i stort sett alla tyckt så när dorren varit stängd både politiker och tjänstemänn.
    Fortsätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.