Genuint sårbara kommuner

Tillväxtverket har granskat alla kommuner i Sverige utifrån frågan, hur sårbara är kommunen? I en del kommuner svarar ett enda företag för en stor del av jobben. Det gör dem sårbara om något händer det företaget, Se Dorotea och Polarvagnen tex. Det är inte bara jobben som hotas utan på sikt påverkar det även kommunens plånbok. 

Vilka av Sveriges kommuner är då sårbara och var i landet finns de? Det kan du läsa om i rapporten som finns att ladda ner från Tillväxtverkets hemsida och den heter Genuint sårbara kommuner.

Frågan som man då ställer sig när man ser att kommunerna i vår region tillhör de genuint sårbara är;  Vad kan man då göra? 

Svaret på det är även det med i rapporten och handlar om att få fler att vilja starta företag, stäkra företagandet, näringslivet och det lokala företagsklimatet. Rapporten säger även att de åtgärder som genomförts för att öka arbetsutbudet som jobbskatteavdrag, valfrihetssystem och förbättrade trygghetssystem för företagare har gjort det än viktigare för kommuner att stärka näringslivet och företagsklimatet. Detta för att se till att det skapas jobb så att människor kan bo kvar och kommunerna kan finansiera välfärden.

Man måste enligt rapporten öka kontaktytorna mellan företag, politik och tjänstemän och man måste öppna upp den offentliga sektorn för fler företag.

Rapporten säger också att LOU måste nyttjas annorlunda för att kommunerna ska vara mer köptrogna till de lokala företagen. IT ocvh infrastruktur lyfts även det fram som väsentligt utifrån att globaliseringen ökar och företag och människor rör sig globalt.

Slutklämmen är kanske inte så kul; att vi kan förvänta oss att många kommunern kommer att braka ihop, dvs kommuner som inte lyckats ställa om!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.