Duktiga Malin på Grand

Idag har min kamrat och fd kollega Malin Lindberg talat på Grand. Hon pratar om kvinnors företagande och vilka ågärder som krävs för att få fler kvinnor att vilja coh kunna starta företag. Hon säger tex att affärsrådgivare måste öka sin genusmedvetenhet. De saknar ofta kompetens för att stötta kvinnor i deras företagande. Malin, prisbelönt genusforskare från Luleå Tekniska högskolan jobbade i Vilhelmina under några år i Emma Resurscentrum omkring genusfrågor.

Malin säger att många affärsrådgivare inte tar kvinnors företagande på allvar eftersom de ofta rör sig inom tjänstesektorn. Det gäller att öka kompetensen av hur kvinnors företagande kan se ut. Till exempel genom att vara medveten om hur jag som affärsrådgivare reagerar när klienter behöver hjälp, det är ofta en hierarisk relation mellan en affärsrådgivare och en företagare. Så behöver det inte vara.

Hon lyfter frama tt ett jämställt företagande borde tas tillvara mer i Västerbotten.  Bilden är ofta att det är en man som är företagare och innovatör, och de får ofta bra stöttning av samhället. Det finns otroligt många företagsamma kvinnor. Malin tittade i sin forskning på fyra samverkansnätverk; SAGA i Norrbotten, Emma resurscentrum i Vilhelmina, Företagsamma kvinnor i Västmanland samt Lika villkor i Södermanland. De brottades med lite olika branschstrukturer, i norr mer mandominerade basnäringar som skog och gruva och i söder mer bruksorter. Malin konstaterar att kvinnor är väldigt företagsamma, omkring 28 procent av företagen i Sverige drivs av kvinnor.

Inledningstalare i ämnet Kvinnors företagande var Maud Olofsson som precis kommit hem från USA där hon fått ett uppdrag av Hilary Clinton att jobba för kvinnors företagande "over there". Så viktiga frågor för oss i vårt län och så svåra för många att hantera.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.