Rättvis och trygg vård för hela inlandet!

Rättvis och trygg vård för hela inlandet!
 
De förändringar som landstinget i Västerbotten beslutat om avseende akutsjukvården och ambulanserna i inlandet är olycklig för Dorotea och Åsele och för hela inlandet. Det är början till att nedrusta en inlandssjukvård som bygger på akutplatser och ambulanser i alla kommuner i inlandet. Vi som bor i inlandet ska ha en likvärdig vård som övriga länet vilket kräver en god akutsjukvård för att våra kommuner ska kunna ges förutsättningar för överlevnad och tillväxt och en god och rättvis service.
 
Det som sker parallellt med neddragningarna på vissa ställen, med utökningar av akutsjukvården i Vilhelmina och Storuman är självfallet bra. Men det borde också kunna byggas upp i övriga inlandskommuner. Det är inga större åtaganden som krävs för att vid alla sjukstugor lokalisera såväl akutplatser, ambulanser som en utvecklad telemedicinsk verksamhet. Allt för att förbättra servicen och tryggheten på hemmaplan och förhindra onödiga besök och inläggningar på våra lasarett.  Vi ser gärna glesbygdssjukhusens möjligheter vid alla våra sjukstugor. Det är i långa loppet väl investerade och kostnadseffektiva vårdsatsningar.
 
Låt inte Västerbottens inland bli ännu ett exempel där man genom satsningar på några orter kan göra neddragningar på andra. Det är ingen bra strategi att vare sig sätta kommuner eller olika kommuninnevånare mot varandra. Det vi behöver göra i kampen för överlevnad är att samverka mellan kommuner och med landstinget så att vi tillsammans får bra och rättvisa vårdlösningar för alla som bor i länet. Det finns det förutsättningar för bara vi släpper på prestigen och sätter oss ned kommun och landstingsföreträdare och pratar igenom vad vi tillsammans kan åstadkomma för att trygga vården i inlandet. Där är det samarbete som bl.a. utvecklats i Storuman ett gott exempel som vi kan sprida till andra kommuner.
 
Det är ju helt klart, att sjukvården i inlandet och i länet står inför stora utmaningar framöver och att vi måste hitta nya sätt att säkerställa en trygg och nära vård för alla. Det finns väldigt stor potential i att arbeta ännu effektivare med egenvård och digitala lösningar via E-hälsa och nya utvecklade sätt att stärka samverkan mellan kommuner och landsting. Men det kräver att vi vågar bryta gamla murar och titta på nya sätt att organisera vården tillsammans för våra medborgare.
 
Tomas Mörtsell, Kommunalråd, Centerpartiet Storuman
Maria Kristoffersson , Centerpartiet Vilhelmina
 

En kommentar

 1. Gustav Billman

  Hej Maria

  Det du måste förstå, är att det du skriver om akut platser i Dorotea och Åsele.
  Inte nödvändigtvis ändrar nåt, och att ändringen inte skett förrän ambulansen står där igen och att akutplatserna är återställda.
  Först då har man åstadkommit nåt med politik!

  Sen är det ju bra om man samtidigt sparat skattepengar på en ambulanshelikopter i Umeå eller Lycksele som kostar flera 1000 tusen i timmen. Men den finns ju bara där för att bevisa att service kan bibehållas trots att man dragit in allt som egentligen behövs! Men kanske betalad av ett annat konto!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.