Annie talar vid Europaforum i Östersund 2012

Annie Lööf är det första statsrådet som besöker Europaforum vilket tyder på ett gediget intresse hos henne och Centerpartiet för framtidsfrågor och de frågor som ska skapa ett hållbart samhälle med internationell konkurrenskraft.

Hon ger sin syn på nästa strukturfondsperiod och säger att det nu förhandlas i rådet mellan alla medlemsstater så det tar lite tid. Nationellt så förbereder man sig för nästa period för att ligga rätt till när det drar igång 2014.
 
Eus politik handlar ju om att nå målen om en smart och hållbar tillväxt för alla som det står i EU 2020. Det gäller oavsett var man verkar, att alla är delaktiga och att programmen är förankrade.
 
EU 2020 är ett tillväxt och sysselsättningsprogram för att utjämna regionala skillnader men även att växla upp regionala satsningar. Det handlar om att stärka de regionala innovationerna och den regionala utvecklingen.
 
Regeringen vill modernisera sammanhållningspolitiken en ökad fokusering, ett ökat företagande och en förenkling. Det behövs ett fokus för att vi får ut största möjliga nytta av de pengar som satsas och att vi hanterar dem klokt.
 
Regionala innovationssystem är en viktig del som vi måste fokusera på där varje regions unika förutsättningar stärks för att skapa nya jobb och konkurrenskraft. Sverige måste bli bättre på att få ut fler tjänster, produkter på marknaden där vi måste lyfta fram näringslivet och småföretagandet. Det är företagen som lyfter samhället.
 
Sverige förhandlar om att behålla avgiften till EU på samma nivå som den ligger idag samtidigt som man vill stötta de regioner som ligger längst bak och är i största behov av fonderna. Sverige måste lyfta fram det som gör att vi har regioner i vårt land med stora behov av gleshet och kallt klimat. Här jobbar vi tillsammans med Finland att vi behöver ha kvar gleshetskriterierna. Dessa kriterier ligger nu i de underlag som förhandlas där vi fortsätter driva vikten av kriteriet samt fördelningen utifrån gleshet.
 
Kommande nationella partnerskapkontrakten kommer att vara direktiv för kommande period där delaktigheten och förankringen ska vara så bred som möjligt.
En viktig aspekt när vi pratar samarbete över sektorer och nationsgränser. Där Interreg ska främja internationell konkurrenskraft och lösa vardagsproblematik. Vi jobbar för att regelverket ska bli så bra som möjligt så att fler kan delta och att fler problem löses samt att fördelningen till det programmet ökar.
 
Alla delar av Sverige kan och ska bidra till Sveriges tillväxt, Män och kvinnor ska kunna växa av egen kraft i alla delar av Sverige.
 
Regeringen kommer att öppna upp ett forum där ni kan dela med er av synpunkter inför den kommande programperioden. Ett öppet forum från den 2 april till den sista maj där alla kan framföra sina synpukter.
Lägg dig i!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.