Varför är det så svårt att lösa ungdomsarbetslösheten?

Det är många, många år där unga har hat det svårt att få jobb och Sverige har en stor utmaning att få fler unga in i jobb. Det behövs att många tar ansvar och försöker finna olika åtgärder för att få fler att kunna försörja sig själva. Det är både LAS, lärlingssystem, ingångslöner och praktiksystem. Att få en mer aktiv arbetsmarknadspolitik där den arbetslöse ska kunna välja hur man vill få stöd att komma in i ett jobb är viktigt att få till. Arbetsförmedelingen är inte den mest funktionella organisationen för att lösa arbetslösheten, de är allt för traditionella och tungfotade och har inte kyckats lösa gåtan med de åtgärder de förfogat över.

Det har varit en debatt omkring Centerpartiets förslag om ungdomars ingångslöner och nu är det allt fler som säger att Centerpartiet har rätt. Både forskare och arbetsmarkandens parter ser sambanden mellan ungas första lön och hur lätt eller svårt det är att få jobb. Det är lättare för en arbetsgivare att våga chansa på att anställa en ung person utan erfarenhet om lönen är lägre. När man sen jobbat in sig i ett jobb ska man ha samma lön som alla andra. Men för att komma in och komma igång så är lönen en viktig faktor för om man får ett jobb eller inte.

Vi måste våga pröva olika vägar för att unga ska ha en chans att få en egen försörjning och kunna få bli vuxna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.