(S)truntar man i balanskravet?

Under de första åren som Alliansen i Vilhelmina styrde var Sverige i en ekonomisk kris större än under depressionen på 30 talet, vi var inte ensamma utan i princip alla svenska kommuner gick back. Det gjorde att det inte kom in lika mycket pengar i skatter till statskassan att fördela ut till oss kommuner.

Sveriges Kommuner och Landsting fick under den här tiden beräkna om gång efter annan hur mycket det skulle bli i kommunalt utjämningsbidrag till kommunerna. Vilhelmina kommun fick göra om sitt budgetarbete gång efter gång då prognosen på ”inkomster” till kommunen beräknades om och för varje gång var det mindre pengar in. Det var tuffa år. Vi hamnade i ett underskott 2008. Vi hamnade på ett minus med mer än 17 miljoner de här tuffa åren.
 
Sveriges kommuner och Landsting kom med nya siffror som vi skulle förhålla oss till inte mindre än fem gånger under 2009 och  omtag av budgeten var  nödvändiga. Detta scenario har aldrig tidigare upplevts i vår kommun eller i någon annan svensk kommun.
 
När jag kom in i ordförandeposten i kommunstyrelsen så började vi sanera ekonomin. Vi lade ner, sa upp och skar. Vi vågade inte investera och spendera utan avvaktade för att ha pengar i plånboken till löner och utgifter. Många kommunanställda drabbades på olika sätt och det var inga populära beslut, men nödvändiga för att vända kommunens nedåtgående spiral.  Men resultatet av det tuff arbetet var att kommunen kom i ekonomisk balans och kunde redovisa ett överskott redan 2009 och 2010 gick vi rejält plus. Spiralen började snurra uppåt.
 
I årsredovisningen 2009 sa vi att då kommunen hade ackumulerade överskott som förstärkt det egna kapitalet skulle tillgodoräknas för att täcka tidigare års underskott. Det fick vi dock inte igenom utan vi började återföra. I årsredovisningen för 2010 redovisade vi att kvarvarande överskott från 2009 på 2 524 000 kr samt 2010 överskott skulle återföras. Socialdemokraterna skrev dock ner resultatet för 2010 då de villa ha pengarna för sina egna prioriteringar då de vann valet 2010 och övertog makten i november 2011. De skrev ner resultatet på dessa två månader till 561 000 istället för att återföra dryga 4 miljoner till underskottet som Alliansen föreslagit för att täcka del av 2008 års resultat,
 
Kommunen gick bra 2010 och för första gången hade Utbildningsnämnden en balans. Vi i Alliansen gjorde ett tufft men nödvändigt jobb som vi förstod vi skulle behöva hålla i de kommande åren för att få kommuner i ekonomisk balans överctid.

Nu har det rasat iväg igen och alla nämnder och styrelser backar ekonomiskt. Socialdemokraterna har inte klarat av sitt uppdrag att hålla budget i balans.

Ett stort problem som jag ser är att vi har tillgångar som är övervärderade i VIBO, där våra fastigheter har ett bokfört värde som överstiger det värde de egentligen har. Samt att soliditeten som 2010 var på 72,4 % när vi inte redovisar pensionsskulden men om pensionsskulden också redovisas uppgick den till 27,3 %. Det betyder att Vilhelmina kommun har en svag kassa och att kommunfullmäktige borde ta ett hårdare grepp för att ta fram en långsiktig strategi och budgetplan för att hantera den demografiska och ekonomiska utmaningen över tid. Det beslutet tog vi 2010 men det har inte realiserats.
 
Det jag är rädd för nu när kommunens ekonomi skenar, trots att det kommer in mer pengar från regeringen till kommunen än vad som förväntats och budgeterats, är att Socialdemokraterna inte ska bry sig om att återföra det som fortfarande saknas av 2008 år underskott. Dvs bryta mot det statliga balanskravet och medvetet gå med underskott, trots att det inte är tillåtet.
 
Ingen av oss vill skära ner på välfärden men det är det som kommer att krävas om kommunen fortsätter att missköta sin ekonomi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.