Snabba cash eller hållbart samhälle?

 

Idag har jag träffat Christian Moon som är Head of policy på det liberala demokratiska partiet, Liberal Democrats. Han berättar hur de formar sina politiska dokument där det är viktigt att det är underifrån, tankar och idéer kommer från medborgare som är med och tar fram vad som bör göras för att forma ett starkt samhälle. Men de tar även in experter, Think tanks, NGO (Non goverment organisations, kan man översätta till ideella intresseorganisationer) och ser hur andra länder gjort. De är imponerade av den svenska politiken som gett så goda effekter för Sverige i jämförelse med hur de själva har det ekonomiskt just nu i Storbritannien.
 
De flesta partier i Storbritannien tappar medlemmar, människor går istället in i enfrågeorganisationer eller organisationer som gagnar det egna intresset på något sätt. Det gör att det finns en risk att politiska partier lyssnar till en snäv krets av människor i det egna partiet, istället för att dra upp idéer utifrån ett vidare perspektiv.
Lib dem tar fram ett manifest där de berättar vad de vill göra som regerande parti, vad det kostar och hur man prioriterar. De berättar en historia om hur deras framtids samhälle ska se ut och hur man ska nå det. Det manifest man tar fram ska sedan drivas igenom från toppen och ner. Man tar reda på vilka väljargrupper man vill nå, vilka teman man ska driva på, vilka andra partier som kan involveras, hur man ska berätta historien så att människor förstår. Fair taxes, A Fair chance for every child, A fair future and A Fair Deal. Dvs rättvisa skatter, rättvisa möjligheter för varenda barn, en hållbar grön framtid och en rättvis hållbar politik.
 
Det som lockade flest människor var skattefrågan, det som gav resultat i den egna plånboken. Människor verkade främst rösta utifrån vad som skulle gagna dem själva och den egna plånboken. Hållbarhet och miljöansvar lockade inte väljare trots att det är den främsta frågan för ett framtid samhälle!
 
Så ska man då välj som politiskt parti att driva på frågor som man verkligen tror på för ett bättre framtid samhälle eller ska man driva på frågor som ger snabba cash i medborgares plånböcker?

Vad tycker du?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.