Inlandets framtid är ljusare än Lennart Holmlund tror!

Jag blir både bestört och förundrad över den bild Lennart Holmlund har över framtiden för vårt län och då främst dess landsbygd och de människor som bor och de företag som verkar på landsbygden i vårt län. Han skriver i veckan i en blogg om hans framtidsbild, och den är inte särskilt ljus.

Att framtiden kommer att se annorlunda ut i framtiden än både det Lennart beskriver och den bild som jag har är garanterat då ingen av oss har någon rättvisande kristallkula. Men både forskare och ekonomer vet att det är på landsbygden den svenska ekonomin har sin grund. Det är från naturbundna tillgångar vi bygger vår välfärd.
Den täta staden behövs men en stad som enbart bygger på offentliga institutioner är svag. En stark stad behöver starka företag och ett starkt omland. Där har Umeå ett bekymmer och det måste den stadens ledning beakta, hur bygger man en stad som inte är så beroende av offentliga arbetsplatser? Umeå har ett större privat företag och det är Volvo, det gör staden sårbar och skör.
Richard Florian är en av nutidens gurus då det gäller attraktivitet och vad det är som gör att människor väljer att bo och verka på en ort. Det som är viktigt är närhet till andra människor, attraktiva miljöer, bra service och god tillgång till infrastruktur och kommunikationer. Där kan människor idag välja att bo på landsbygden då den digitala reformen gör att man kan nå service och ett brett tjänsteutbud oavsett vart man bor. Men det måste finnas tillgång till sociala mötesplatser, byabutiken, bygdegården eller annan social träffpunkt.
Det som nu sker i Pajala, Storuman och andra orter där naturresurser finns hade ingen vågat sia om för bara några år sedan. Men det är där den största tillväxten sker i vårt land. Det är där jobb skapas och framtid byggs. Men samtidigt så vet vi att många kommuner har det oerhört svårt då de unga flyttat ut, många är äldre och få drar in skattemedel från den privata sektorn. Det gör att kommunerna har små resurser att fördela.
Jag tror på nya sätt att tänka och jobba för att bygga ut den privata sektorn för att på så sätt få fler att bli företagsamma och kunna bredda tjänsteutbuden och öka attraktiviteten i de små kommunerna. Mer samarbeten och samverkan och att vi blir bättre på att bygga digitala system, samordna transporter, nya digitala lösningar och att bygga distansoberoende tjänster, utbildningssystem och service till medborgare och företag. Det går! Men vi måste våga släppa fram kraften hos den enskilde och inte tro att ”kommunen” eller det offentliga ska ta hand om allt. Där har de röda kommunerna som längtar efter gårdagen något att bita i.
Som tur var så har inte Holmlund kristallkulan som ser in i framtiden, hans kristallkula ser in i dåtiden!

En kommentar

  1. Nisse

    Det viktigaste när det gäller val av bostadsort är JOBB! Och i de fall, det är frågan om familjer, ska det finnas möjlighet för båda att få arbete i aktuell kommun.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.