Betyg på partiledarnas tal i veckan

Vi som är ledamöter i ideprogramsgruppen har under Almedalsveckan gett partiledartalen omdömen ur ett idépolitiskt perspektiv. Just nu slipar vi på recensionen av Socialdemokraternas partiledares tal igår.Du kan läsa alla recensioner på www.centerpartiet.se

Här nedan kommer den recension vi gjorde av Annies tal.

Centerpartiet tog initiativ till skapandet av Alliansen. Igår, under sitt första tal i Almedalen, försökte Annie Lööf återta initiativet inom samma allians. Datanördarna i publiken frågar sig kanske varför hon talade om Alliansen två komma noll och inte två punkt noll, som det ju heter när programvaran förnyas. Förhoppningsvis insåg desto fler att det faktiskt finns anledning att inom Alliansen göra som moderate partisekreteraren Kent Persson brukar säga: öka takten.

Annie Lööf ägnade mycket av sin talartid åt att beskriva inom vilka områden ytterligare reformer behövs. Hon vill minska arbetslösheten, stärka Sveriges konkurrenskraft, minska skattetrycket, öka valfriheten inom välfärden och stärka livskraften på landsbygden. På flera av dessa områden kan det bli en utmaning att få med de övriga regeringspartierna på tåget. Att återta initiativet i allianssamarbetet är därför en nödvändighet för Centerpartiet.

Precis som övriga talare under årets almedalsvecka ägnade sig Annie Lööf mer åt sakpolitik och konkreta förslag än idéerna och värderingarna bakom politiken. Samtidigt var hon stringent. Hon undvek dikeskörningar à la Jonas Sjöstedt, som lånade nyliberala argument för att hantera eurokrisen. Lööf höll sig till sin egen partilinje.

Tydligast framkom Annie Lööfs värderingar när hon inledningsvis gjorde en internationell utblick och tog avstånd från våldet i Syrien. Hon var passionerad i sitt försvar av mänskliga fri- och rättigheter. Men hon var också tydlig när hon ställde Stefan Löfven och Socialdemokraterna mot väggen. De valfrihetsreformer som socialdemokrater i andra länder gjort vill inte svenska sossar göra. Varför, undrade Lööf?

Om viljan att reformera arbetsmarknaden vore en tävling skulle man kunna säga att Folkpartiet numera flåsar Centerpartiet i nacken. Än så länge repeterar dock folkpartisterna sådant som Centerpartiet sa för flera år sedan. Att Centerpartiet och Folkpartiet är inblandade i spurtstriden är dock ett mindre problem än att Moderaterna och Socialdemokraterna står kvar i startblocken. Oavsett var i startfältet man ligger är dock loppet ideologiskt laddat. Genom att kämpa på i täten visade Annie Lööf med all önskvärd tydlighet att hon vill stå överst på prispallen.

Centerledaren är som de flesta smålänningar stolt över att vara det. Bland annat bjöd hon in Allianskollegorna till sin hemby utanför Värnamo. Och så citerade hon Ikea-grundaren Ingvar Kamprads devis: ”det finns så mycket ogjort här i världen”. Det gör det verkligen. Men det finns mycket osagt också. Bland annat väntar vi fortfarande på en ideologisk fempoängare från talarstolen på Almedalsscenen. Annie Lööf får en ny chans att ge oss det redan om ett år.

Betyg: 3 av 5 möjliga

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.