Längtan till generna!

Under somrarna under min uppväxt så invaderades hemmet i Golisen av sommargäster varje sommar. Det var farbröder, mostrar och kusiner som bodde i södra Sverige men som kom ”hem” på sommaren. Fortfarande idag så bakar min mamma sockerkaka, den gulaste som finns, var och varannan dag då det kommer släkt på besök. Våfflor, surströmming, köttbullar och annat gott serveras med finporslinet på manglade dukar. Jag förvånas över min mammas ork och iver över besöken då jag själv kan känna att det är rätt så slitsamt med främmande så ofta.

Att komma ”hem” till sin bakgrund och sina geners vagga är viktigt för människor. I förrgår så visade SVT Västerbottensnytt statistik som visade att människor vill hem även efter att de dött och att Sorseleborna var de som återvände mest,efter sin död.

När man funderar över detta fenomen kanske det är så att inlandsbor i högre grad blivit ” iväg tvingade” av olika anledningar och av den orsaken vill” hem ” när de själva verkligen får välja.

Människors valfrihet är viktig även efter att man dött. Borde vi inte lära av detta och försöka att låta människors fria vilja och egna val få lägga ribban för hur vi styr samhällsutvecklingen? Mer valfrihet, mer egna val och mera möjligheter till de som vill?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.