Staplade katastrofer…

 

Det är fascinerande att se kommunalrådets försök att skylla de egna missarna på det statliga verk som har ansvar för att bevilja, bevaka och följa upp utvecklingsmedel till kommunerna som bla EU medel. Summan av uttalandet och affären ger en klar bild av en ledning som driver på en negativ utvecklingsspiral för kommunen.
Det är illa, mycket illa!
 

Igår, när jag jobbade med Centerpartiets Ideprogram i Tälllberg, blev jag uppringd och utfrågad av diverse media omkring att Vilhelmina kommun inte fått de projektmedel som de hade till arbetet med destination South Lapland. De frågade vem som de skulle prata med i oppositionen som varit informerad om detta och vad jag visste, jag svarade så gott jag kunde. När jag sedan läser i tidningen och ser tv och läser kommentaren från kommunalrådet blir jag både förtvivlad och frågande.

Som professionell projektägare så är man medveten om vilka regler som gäller, främst då det gäller medel från EU. Tillväxtverket är den myndighet som ansvarar för att EU projekt sköts enligt det regelverk som finns och EU är noga, det vet alla. Ett EU projekt kan revideras av många olika instanser sås en projektägare måste vara både uppmärksam på regelverket och på redovisningarna av vad man gjort med de pengar man fått ansvar för. När man får ett beslut följer det alltid med en beskrivning av vad man måste tänka på för att man ska veta vad som krävs. Jag vet att kompetens finns i kommunhuset i hur ett projekt ska hanteras och blir förtvivlad då jag förstår deras frustration då de antagligen sidsteppats i det här ärendet.
 
Det är med förvåning jag läser in att kommunen inte upphandlat den här tjänsten och att kommunen lagt över ansvaret på ett privat företag att driva ett projekt där kommunen är ansvarig projektägare. Helt klart emot de regelverk och de anvisningar som Tillväxtverket alltid är tydliga med när de beviljar EU medel.
 
Har den politiska ledningen i Vilhelmina kommun nått en sån hybris att de helt tappat markkontakten? Bara för att man gör som man vill i alla politiska sammanhang i kommunen utifrån sitt mandat av att ha 55 % av väljarkåren bakom sig så betyder det inte att man kan bryta mot reglementen och lagar.
 
Det är fascinerande att se kommunalrådets försök att skylla de egna missarna på det statliga verk som har ansvar för att bevilja, bevaka och följa upp EU medel. Summan av uttalandet och affären ger en klar bild av en inkompetent ledning som driver på en negativ utvecklingsspiral för kommunen.
Det är illa, mycket illa!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.