Kan hela landet leva?

Som jag tidigare berättat så jobbar vi intensivt med vårt nya Ideprogram där landsbygden och Sveriges framtid diskuteras. Vi ser att hela landets resurser är avgörande för ett hållbart samhälle.
Att vara politiker handlar om en vilja att förändra samhället, att göra det lite bättre för de generationer som kommer efter oss. För Centerpartiet innebär det att vi måste vara det långsiktigt hållbara alternativet. Det parti som ser, och tar sig an, utmaningar som kanske inte alltid påverkar oss i dag eller i morgon, men som garanterat gör det på sikt.

En av dessa utmaningar är att se till att förutsättningsr finns för ett levande land där en centraliserad och fyrkantig politik under decennier har lämnat landsbygden och dess resurser åt sitt öde.
Sanningen är att hela landets resurser är avgörande för ett hållbart samhälle och den politiska uppgiften är att ge förutsättningar för att möta utmaningar och skapa förutsättningar för ett levande land. En livskraft i hela landet är nödvändig, inte bara för oss som bor i de mindre ortersa utan för vår möjlighet att bygga ett hållbart samhälle för de generationer som kommer efter oss. För att det ska bli möjligt krävs kloka och långsiktigt hållbara beslut där hela landets resurser finns med, inte bara valda delar.

4 kommentarer

 1. Kristina Norman

  På Fälldins tid var centerns devis ”Låt hela landet leva! ”

  NU frågar sig ledande centerrepresentant: ”KAN hela landet leva ?”

  Visst har det väl hänt något mycket fundamentalt i Centerns tankesätt…
  Inte så förvånande egentligen med tanke på Stureplans centerns framfart, men är det inte dags att erkänna det för övriga centerpartister också????

 2. Maria Kristoffersson

  Stureplanscentern är något som Socialdemokrater för fram i alla sammanhang för att försöka få fram att Centerpartiet lämnat landsbygdsfrågorna. Det är en myt som ni skapat och som inte har någon grund. Stureplanscentern är mindre i antal än Centerpartiet i Vilhelmina som tillskrivs en oerhörd makt, som de i realiteten inte har.

  Du missar det jag skriver om hur viktiga landsbygdsfrågorna är. ”En av dessa utmaningar är att se till att förutsättningsr finns för ett levande land där en centraliserad och fyrkantig politik under decennier har lämnat landsbygden och dess resurser åt sitt öde.
  Sanningen är att hela landets resurser är avgörande för ett hållbart samhälle och den politiska uppgiften är att ge förutsättningar för att möta utmaningar och skapa förutsättningar för ett levande land. En livskraft i hela landet är nödvändig, inte bara för oss som bor i de mindre ortersa utan för vår möjlighet att bygga ett hållbart samhälle för de generationer som kommer efter oss.”

  Jag hoppas och tror att även Löfven även han kommer att både inse vikten av och behovet att leverera en ny politik för landsbygden.

 3. Kristina Norman

  Jag har inte alls missat det du skriver om Landsbygdsfågorna. Jag håller med dig om att dom är lika viktiga som storstads frågorna. Vi behöver en likvärdig balans i alla regioner om vi ska kunna bli ett land som står för utveckling,jämställdhet och frihet.

  Men jag frågar mig ändå vad som har hänt med centerns tidigare så tvärsäkra devis mot dagens frågande attityd …

  Och menar du att ”Stureplanscentern” skulle vara ett likadant fenomen som det du försöker skapa om Vilhelminapolitiken? Nämligen att det skulle råda sådan osämja och missförhållanden???

 4. Maria Kristoffersson

  Centerpartiet har i alla tider haft landsbygdens bästa för ögonen, men andra partier har försökt att förminska och säga att Centerpartiet förlorat ambitionen . När Centerpartiet ökar sitt väljartal i städerna har det varit hotfullt för andra partier som velat hålla Centerpartiet kvar på landsbygden och landsbygdens väljare. Då har strategin varit att försöka skapa en bild med Stureplanstema.

  Att skapa samsyn och samförstånd har alltid varit primärt för mig och jag tror de flesta som suttit meddär jag varit ordförande upplever mig som en pragmatisk och prestigelös politiker. Osämjan som du beskriver är som jag ser det en tystad opposition som blivit misshandlad med början i valfrullmäktiget där nuvarande opposition jämnades med marken.

  De senaste skriverierna i tidninganra har inget med oppositionen att göra,det är privatpersoner som kritiserat, rapporter och rankingar som redovisats och skandaler som bevakats av media.

  En demokrati består av majoritet och opposition där oppositionens roll är att belysa problem och visa på en alternativ politik. En opposition som tiger bidrar till att låta diktaturer växa där majoriteten får göra som dev vill utan att någon bryr sig.

  En demokrati behöver en stark opposition, där ligger problemet i vår kommun, här har S kapat oppositionen vid fotknölarna. Vi behöver båda rollerna där öppenhet och insyn är viktiga inslag. En starkt opposition stärker majoriteten, en svag opposition försvagar majoriteten.

  Nu gäller det att inför nästa val stärka oppositionen inför valet såa tt efter nästa val vi kan nå en starkare demokrati, med ett nytt förhållningssätt mellan majoritet och opposition. Det är ett viktigt arbete som förtroendemannautredningen har för att skapa förutsättningar för en stark demokrati.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.