Gläntan, en ljus och öppen plats i skogen….

I min hemkommun finns det en avdelning som heter Gläntan där människor som behöver omsorg kan få vara både som en mellanplats mellan sjukvård och hemmet, i väntan på en äldreboendeplats eller då anhöriga som vårdar behöver avlastas. Det är människor med allehanda åkommor och i olika faser av livet som finns där.

Nu är det beslutat att den här avdelningen ska läggas ner och de som behöver den här typen av "mellanplats" ska få plats vid Strandbacka äldreboende de här veckorna de behöver omsorgen, Strandsbacka är ett demensboende. Ett mycket uppskattat sådant där personalen har särskild kompetens för att se till att den demenssjuke får den ro och lugn som är så viktigt för den dementa.

Jag är lite orolig för att detta lugn nu störs om det kommer människor som är rätt så pigga, som vill diskutera nyheterna på tv, som är aktiva och som inte är dementa.

JAg tror inte heller att det är så trevligt för den som inte är dement att plötsligt omges av personer som beter sig på ett sätt man inte är van vid, eller vet hur man ska hantera.

Jag tror inte att den här åtgärden är den bästa för att spara pengar, det är fel grupp att spara in på. Gruppen äldre ökar, och gruppen äldre som behöver en "mellanplats" ökar.

Centerpartiet har drivit på att det ska byggas ett Trygghetsboende, en form av omsorg där den äldre själv kan välja vilken omsorg man vill ha, där man kan få hjälp när man själv behöver det och där man kan känna sig trygg då det finns personal. Vi ville att Tallmon skulle bli ett sådant här boende, som det en gång byggdes för så lokalerna finns.

Jag tycker att S i Vilhelmina bör ta sig en funderare till innan de lägger ner Gläntan, denna för många den trygga, ljusa, öppna platsen i skogen..

3 kommentarer

  1. M

    Men det är väl aldrig sagt att dom ska ”blandas ihop”?
    Varje våning på Strandbacka boende är uppdelat i 2 avdelningar. Som jag har fått berättat för mig så kommer de från Gläntan att precis som nu ha sin egen avdelning, med stängda dörrar och de dementa håller till på andra sidan. Jag tror inte det är tänkt att de dementa ska vara på Gläntans sida alls och tvärtom.

  2. Lisa

    En äldre människa som klarar sig själv men som ramlar och bryter tex. en arm, ska alltså placeras bland dementa.
    En sjuk människa behöver en lugn/trygg miljö för att kunna återhämta sig och ibland är det lika viktig att få kontakt med andra människor för att kunna stödja varandra eller för att få en samhörighet som främjar rehabiliteringen.
    Min erfarenhet är att äldre som inte längre klarar av att bo hemma känner sig trygga med att söka annat boende efter att de har fått mellanlanda på Gläntan.

    Det kan bli en dramatisk omställning för den
    som själv är klar och redig att bo bland dementa. Det är psykiskt tungt som personal att vara bland dementa, men skillnaden är att personalen kan gå hem.

  3. Maria Kristoffersson

    Låter lite instängt tänker jag då, som har en anhörig som vill röra på sig. Det skulle förbåna mig om platserna på Strandbavka inte skulle behövas som platser för dementa. Den gruppen har inte visat sig minska blan de äldre snarare tvärtom, öka kraftigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.