Vilhelmina kommun går rejält back ekonomiskt!

Idag fick vi en genomgång av hur ekonomin ser ut i Vilhelmina kommun. Vilhelmina kommun har fått 14,8 miljoner mer i intäkter då Sverige som land går bra ekonomiskt men problemen är att kommunen inte klarar av att hålla kostnaderna i de egna verksamheterna.

Verksamheterna går rejält back och gör av med mera pengar än de har i börsen. Totalt är det ett minus på 21,6 miljoner!!

Kommunstyrelen gör av med 11,6 miljoner mer än de har i budget, Kultur och utbildningsnämnden gör av med 5 miljoner mer än de har, Socialnämnden 5,1 miljoner mer än de har i börsen och det enda överskottet är på 75 000 kr i Miljö och byggnadsnämnden.

I kommunstyrelsen är det främst att man har mer personal än vad som var tänkt och att gamla Lernia huset kostar pengar, att det snöade mer ifjol än vad som man budgeterat för.
 
I kultur och utbildningsnämnden är det fler elever i gymnasieskolan än beräknat och att fler föräldrar valt Strandskolan än den kommunala skolan som kostar. (Det måste vara en hint mot den kommunala skolan att höja kvalitén och attraktiviteten i den egna skolan om allt fler väljer privata skolor som visar på högre resultat och högre kvalité i undervisningen)
 
I Sociala är det mer personal, familjehem och missbruksvården som kostar mer än tänkt och att Vilhelmina kommun fått mer pengar från Försäkringskassan än vad man skulle ha haft och måste nu betala tillbaka.

Kommunen har inte sänkt lönekostnaderna utan de fortsätter att öka och prognosen visar att man hamnar i rejält minus även för lönerna det här året. Lividiteten ligger och taggar i att det finns pengar att betala ut löner.

Att det krävs krafttag att hålla en kommun i balans vet vi alla, men frågan är hur man gör det? Det ser ut som om den majoritet som leder kommunen idag måste göra om sin läxa.

En kommentar

  1. Ström

    Det är illa att du som centerpartist inte ser att alla inlands kommuner avfolkas och att det aldrig nånsin varit sån negativ regionalpolitik som nu. När villaskatten bara höjs i glesbygden, när alla statliga jobb flyttas från inlandsorterna, när alla vägsatsningar sker i södra halvan av landet och i Umeå, när de största statsbidragen går till de kommuner som har ung befolkning etc. etc. negativt för inlandet, då borde det vara en kraftig reaktion från er i C. Men istället så jamsar ni bara med storstadsmoderaterna. Hur kan ni inbilla er då att vi som en gång trodde på c ska rösta på er idag?
    Gissar att detta inte kommer in men det är illa då jag vet att detta är en vanlig åsikt ibland folk idag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.