Jämtland mobiliserar

Är idag lördag på några föreläsningar i Jämtland där många frågor väcktes om framtiden och de utmaningar vi har att hantera, både i Jämtland och Västerbotten och andra Norrlandslän.

Det första blocket diag handlade om utbildning. 

Vi i norr ligger dåligt till när det gäller utbildning, få har högre utbildning som är så viktigt för att Sverige ska klara av att konkurrera på en global marknad. Idag är det Brasilien, Indien och Kina som står för 80 % av den globala tillväxten. Vi är inte världsledande i Europa längre. Det är andra världsdelar som ligger före oss. Här måste vi stärka upp vår kompetens genom hela livet för att bli starkare.

Det skiljer sig mellan kvinnor och män, kvinnor utbildar sig mer, under hela livet och på högre nivå än män. Hur ska vi se till att unga killar utbildar sig och att män fortsätter att utbildam sig även när de är vuxna?
 
Västerbotten har bra förutsättningar för att få in pengar till statskassan då det är rikedomar i våra naturbundna resurser skog, gruvor och energi. Men problemet är att vi har så många offentligt anställda som får sina löner från det offentliga, den skatt som vi som jobbar drar in. Men det är även många äldre som inte längre bidrar till brutto national produkten. Västerbotten ligger på 292 i BRP per invånare jämfört med rikets 334.
 
Hur ska vi hantera detta på sikt? Hur ska vår roll i det globala samhället stärkas, hur ska vi jobba för att utveckla välfärd och stimulera tillväxt?  

Det ska bli kul att se vad den här dagen ger för lösningar…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.