Det liberala arvet i framväxten av det Svenska samhället

Man måste skilja på en ekonomisk liberalism och en politisk liberalism, säger Anders Björnsson som forskat på Centerpartiets idéhistoria.  När bönderna blir en dominerande kraft i svensk politik så upprättas en speciell regim som är mot byråkrati, regleringar och militären.

De är för ett rättvist skattesystem, frihet och driver igenom att skatt ska tas ut på alla värden som producerades och inte enbart på mark. Han berättar om hur partiet jobbade med frågor som handlade mycket om hur parlamentet byggdes, hur frågor om smör, mjölk och hästar lyftes fram under den tid där samhället omdanades mellan adel, präster och borgare. Besittningsrätten var en viktig del i den politiken som bönderna drev. Idag kan vi se äganderättsfrågan som ett arv på besittningsfrågan.

Den svenske bonden ägde sin jord men skulle leverera skatt till stat och kyrka men behövde aldrig slåss för sin rätt. I andra länder var det tvärt om, bönderna var livegna och var dessutom tvungna att slåss för sin rätt i blodiga fejder. När vi idag diskuterar liberalism är det inte frågan om någon frigörelse från statsmakten utan det är en frigörelse från fördomar, från traditioner som inte längre fungerar.
Landsbygden idag är inte en producerande bas utan ett territorium för upplevelse, konsumtion och njutning. En frigörelse för individen från den gamla jorden!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.