Makten, arbetarrörelsen och egna syften

Den svenska bondetraditionen finns som en bakgrund till den frihetstradition som finns i Centerpartiets historia. Vi letar upp våra förebilder, vår historia och så skapar vi traditioner. Den idealiserade bilden av lantbrukaren som styr sin dag, brukar sin jord, bakar sitt bröd, producerar sin egen mat i närhet med djur och natur. Goda ideal som växer starkare i det moderna Sverige. Detta sagt när Johan Norberg och Anders Björnsson diskuterar vidare.

Det finns ett förtroende för medmänniskor i det liberala arvet. Vi är inte vana vid att vara ockuperade, ha främmande makter som styr där vi måste skydda oss och vårt egna. Vi har inte varit förtryckta och då kan vi även förstå makten och ha tilltro till den.
Det är nära att när grupper som varit förtryckta får makten så är det lätt att man vill ta makt för egna syften. Vi ser det inom arbetarrörelsen som ville bygga system parallellt med staten men när de blev starka så blev de införlivade i staten och makten. Där öppnas vägen att makten kan bli en vän att nyttja för sina egna syften. 1900 talet är en dyster parantes i det fallet.

Friheten är grunden för äganderätten!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.