Jordnära liberalism

I veckan som gick höll vi ett seminarium i Centerpartiets Ideprogramarbete. Temat var ”En jordnära liberalism”. Det finns en spännande historia mellan liberalismen, landsbygden och centeridéerna. Johan Norberg en av våra stora tänkare i nutid har tagit fram en artikel i ämnet – en jordnära liberalism. Du hittar den via denna länk: http://www.centerpartiet.se/Documents/Tillbaka%20till%20ro%cc%88tterna%204.pdf

Där går han igenom att mycket av de liberala idéerna i Sverige har utvecklas på landsbygden. De svenska bönderna lyckades genom århundraden behålla mycket mer av sin frihet än de som odlade jorden i våra grannländer. Resultatet av böndernas frihetskamp ligger som grund för det som vi tar för själklart idag, tryckfrihet, religionsfrihet, näringsfrihet, äganderätt och frihandel.

Centerpartiet kämpar än idag för frågor som decentralisering av makt, personligt ägande, fri företagsamhet och vi vill fortsättningsvis vara det parti som står upp för den lilla människan mot makten. Där de frihetliga värden, självbestämmande, decentralisering och socialt ansvarstagande ligger som grund för att möta framtida utmaningar. Det som verkligen förenar Centerpartiets idéarv och liberalismen är tron på det egna ansvaret och misstron mot överheten och makten. Vi tror på individen, decentralisering och ett starkt lokalsamhälle oavsett –ism-stämpel.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.