Kvinnor med makt, är det ett problem?

Kvinnor med makt är en nagel i ögat på folk, kvinnor med makt provocerar. Unga kvinnor med makt ska vi inte tala om. Dem är det många som tycker om att ogilla, skriver Aftonbladets Lena Melin idag och jag klappar i händerna åt den analys hon gör. Lena är en av mina favoriter i att se saker ur en rättvis synvinkel.

Jag vet, med egen erfarenhet och utifrån det jag läst vid universiteten, att kvinnor med makt provocerar. Det är ett avsteg från normen att kvinnor ska ha makt, kvinnor ska helst inte "bete" sig som en man. Dvs en kvinna ska inte höja rösten i församlingen utan hels nicka snällt till det som männen säger.

Att dessutom vara ung och ha makt är ju än värre. Annie har stor makt och har tre mycket tunga poster; parti­ledare, departementschef och ledamot av regeringens inre kabinett, det sticker ut från normen att det borde vara en man. En man som helst skulle se ut som Reinfeldt.

Vi borde våga se borton kön, etnicitet och ålder och se vad människor står för och vad de säger. Ha en sorts sil som silade bort de normer som vi har som filter när vi bedömer. Tänk om alla politiska företrädare var avkönade, fick en kropp utifrån mallar som ändrades allt eftersom aticifiellt. Skulle vi bedöma vad som sägs annorlunda då? OM Löfven fick en mall som en liten kort, knubbig kvinna med rötter från Afrika i ett sammanhang och som lång ung kille med rött hår och fräknar i ett annat sammanhang.Skulle vi värdera det som sägs annorlunda då? 

Ska vi fortsätta att välja politiker utifrån hur de ser ut och inte utifrån vad de står för och vad de säger? Vilka konsekvenser får det isf för vårt samhälle?

2 kommentarer

 1. Observatör

  Är inte ofta man ser en centerpartist så fullständigt hålla med en vänsterdebattör som Lena Melin. Men visst delar även jag din och hennes åsikter och tankar i denna fråga.

  Det är både tråkigt och konstigt att vi fortfarande måste tala om kön, speciellt när det gäller höga politiska poster samt företagsledarpositioner.

  Där tror jag fackföreningarna kan lära er politiker mycket. I många fackföreningar är det så vanligt med kvinnliga förebilder och företrädare att könet sällan kommer på tal. De är inte ”kvinnlig fackföreningsledare” utan endast ”fackföreningsledare”

  Inom politiken är vi inte riktigt framme där än. Även om det finns många exempel på mycket duktiga kvinnliga politiker så är dessa kvinnor ofta en ”kvinnlig politiker” och inte bara ”politiker”. Könet verkar spela stor roll inom politiken.

  Det tror jag tyvärr har mycket att göra med de kvinnliga ledare som existerar idag.
  Se på Annie till exempel. När hon blir kritiserad så talas det om ”rädsla för kvinnlig makt” och så vidare.
  Men givetvis har den fullständigt rättfärdiga kritiken mot henne ingenting med hennes kön att göra.
  Den har ju bara med hennes oförmåga att leda departement samt förklara sin politik att göra. Vilket också visar sig tydligt i alla opinionsmätningar.
  Men ändå kastar både media och politiker fram könskortet som försvar.
  Det tror jag är att förminska både problemet och kritiken.

  Jag hoppas vi en dag kan komma till läget där man pratar om en kvinnlig partiledare som just ”partiledare”. Utan ett genitiv framför.

  Tyvärr tror jag det är långt dit.

 2. Åsa

  Mycket bra kommentar av observatör. Kan det till och med vara så att en del politiker ”ska” (på grund av olika stylister eller egna föreställningar) vara mer kvinnliga eller klä ut sig till kvinnliga (objekt) än andra och därmed blir bemött som just kvinnor, inte människor. Tyvärr blir ju oftast män behandlade som människor oavsett hur pass manliga eller omanliga de enligt genusskalan de kan anses vara, så nån rättvisa för de som vill bolla med genusattrapper verkar inte finnas. Men det finns även män som inte vill bli behandlade som vissa kvinnor behandlar män, allstå som ett av två kön.
  Men att däremot använda ”könskortet” så fort en politiker som exv. Annie blir rättmätigt kritiserad är som föregående kommentator understryker just kontraproduktivt för alla de som befinner sig i en sådan situation av reellt könsförtryck. Där får vi alla se om vårt eget hus och fråga: när faller vi människor in i att generalisera, kategorisera och offerframställa (oss själva och andra) utifrån kön? Men det är en intressant fråga du ställer Maria, jag tror och hoppas att idag skulle den korta knubbiga kvinnan med rötter från Afrika få ganska stort genomslag för sina budskap.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.