Förvaltandets tid är över!

När vi pratar om hur vi vill att framtiden ska te sig så handlar det mycket om att nyttja de resurser som finns på landsbygden och i Norrlands inland. Det handlar om att vi ska ta tillvara det som finns på ett sätt som gör att det gagnar de som bor och verkar i en region och de som vill besöka oss. Det handlar om att tänka nytt och ändra strukturer så att det går att välja var man vill bo och verka.

Teknikutveckling är viktigt och att vi nyttjar möjligheterna som finns i det globala samhället. Vi fick igenom medel till bredband i budgeten för 2013 som vi är väldigt nöjda med då det är en brottningsmatch då det handlar om att satsa pengar i landsbygd. Moderaterna är inte speciellt intresserade av landsbygdsfrågor och de är ett stort och starkt parti i Alliansen.  
 
Ett annat viktigt område för oss i Centerpartiet är att utveckla de gröna näringarnas konkurrenskraft, att satsa på både skogsnäring, rennäring och jordbruksnäring. Det görs nu en stor satsning på biomassa som Centerpartiet drivit fram i regeringen, en så viktig del för oss som har så mycket skog att nyttja. Här skulle vi kunna göra så himla mycket i inlandet, det vi behöver är företagare som ser möjligheterna.
Sen är ju infrastruktur en hjärtefråga för C. Där vi lyfter fram transporter för tillväxt och inte transport att personer som det viktigaste. Här tycker M och S att transporter av människor är viktigare medan vi tycker att transporter av mineral, skog och varor måste gå först. Vi kämpar på för Inlandsbanan där vi faktiskt fått med det i infrastrukturpropositionen. Det känns bra.
 
För att människor ska välja att bosatta sig på en ort så måste det vara attraktivt. Därför satsar vi på attraktionskraft Sverige tillsammans med aktörer på lokal, regional och nationell nivå för att tydliggöra och utveckla de frågor som är viktiga för att människor ska välja att bosätta sig på en ort. Att det finns bra bostäder, sociala sammanhang, bra service och bra infrastruktur.
 
Att unga får jobb är ett prioriterat område för oss i Centerpartiet där vi satsar på ingångslöner för unga som kommer in i ett nytt jobb, sänkt krogmoms, mer pengar till lärlingslöner och mer studiemedel. Det viktigaste är att skolan lägger en grund som unga kan stå på för att skaffa sig ett jobb. Alla elever ska klara sig i skolan, kunna läsa, räkna och skriva och veta hur samhället fungerar. Idag är det allt för få som går ut skolan utan fullständiga betyg.
 
För oss i Norrland så är vi särskilt nöjda med att vi lagt in mer pengar till Sametinget för att de ska stärka sin roll i politiken.
 
Forskningen är grunden för att Sverige ska vara starka internationellt då konkurrensen är benhård, därför satsar vi på forskning inom gruv, mineral, stålforskning samt energiforskning. Här är samarbetet mellan universitet och företag viktig så även där satsas det pengar till globala samhällsutmaningar; demografiska förändringar, globala hälsohot, hållbar råvaruförsörjning, tillgång till energi m.m. Vi fortsätter åxa att jobba för de små företagen att göra det enklare för företagare.
 
Här finns det mycket att göra och det går allt för sakta, men trägen vinner.
Politik är viktigt och att vi ser att problem går att lösa på andra sätt än vad vi gjort tidigare. Strukturer tar lång tid att förändra men det ligger mycket arbete i att förändra coh förnya. Förvaltandets tid är över och det måste alla inse.

En kommentar

  1. Bergis

    Centern har totalt tappat kontakten med verkligheten. Möjligen har ni lite koll på läget runt Stureplan och Prideveckan. Men vi som bor utanför storstaden har ni glömt bort. Vad ska Centerpartiet nu skylla på när den politik de själva medverkar till resulterar i fortsatt utarmning av landsbygden? Sossarna skall dock ha litet kredit för att de åtminstone, till skillnad mot Centerpartiet, försökt göra något. De flyttade ut statliga myndigheter och verk från Stockholm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.