Skrämmande och oerhört svårt.

I helgen var vi på företagargalan och firade företagandet. Satt och pratade med en ung person som var oerhört besviken på vuxensamhället som inte klarade av att se till att hen klarade av skolan, fick ett jobb och såg till att samhället levererade ett utbud av shopping och nöjen som skulle göra orten mer attraktiv.

För hen var det självklart att rösta på Sverigedemokraterna då hen ansåg att det var den svenska flyktingpolitiken som gav upphov till att hen och andra unga inte fick jobb. Hen var oerhört frustrerad och jag försökte ge argument för en annan bild av samhället, argumentera för demokrati och lyssnade aktivt och häpnade över den världsbild jag fick ta del av.

En världsbild och en uppfattning jag inte trodde fanns i vårt lilla samhälle. Jag tog väldigt illa vid mig och vet inte riktigt hur jag ska kunna se till att vi som vuxna ska kunna ge våra unga en världsbild som är tolerant, demokratisk som värderar alla människor lika och som ser värdet av att ta vara på alla människor som en resurs för framtiden.

Vi vuxna måste, om än det är svårt, ta ansvar för att främlingsfientlighet och rasism inte blir ett alternativ för unga som är frustrerade. Svårt men nödvändigt.

En kommentar

  1. Patrik

    Det förstärker mitt och flera av de andras påståenden att politiker måste ta en seriös funderare om utfrysning och nedvärdering verkligen är rätt väg för att bevisa SD:s politik.
    Dessutom måste ju problemen med skola, jobb och nöje lösas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.