Socialdemokraterna monterar ner samhället

Socialdemokraterna nedmonterar samhället, inte bara sjukvården utan nu monterar de även ner byarna och de börjar med byskolorna!

I min kommun har det dykt upp ett förslag till kommunstyrelsen om att göra småbarnsskolor av byskolorna i Nästansjö och Latikberg trots att Socialdemokraterna lovade inför valet att skolorna skulle vara kvar. Socialdemokraterna sviker nu väljarna och de sviker barnen i sin panik att bromsa det ekonomiska förfall de försatt kommunen i.
Socialdemokraterna har kört ekonomin i botten och saknar pengar i den kommunala börsen! Likviditeten var nere på 500 000 kr!!!  Socialdemokraterna säger att kommunen måste låna mer och mer pengar! Socialdemokraterna sätter Vilhelminaborna i skuld, istället för att ta sitt politiska ansvar och prioritera den ekonomi, de har ansvar för att svara upp till inför medborgarna.
Och nu drabbar de barnen som bor ute i byarna!
Vi i Centerpartiet är fruktansvärt oroliga för vilka konsekvenser det här får för det enskilda barnet som bor utanför de byar som berörs som redan idag har flera mils resa till sin byskola. Barn ska inte behöva resa som om de vore vuxna, barn ska ha en trygg skola, en nära skola och en skola som inte är för stor. Det visar all tillgänglig forskning och det visar mätningar av kvalité. Föräldrar har all rätt att se till att deras barn får den bästa utbildningen och den bästa förutsättningen att bli starka vuxna och det krävs hög kvalité i skolan som tyvärr varken Volgsjö skola eller Hembergskolan gör idag.  Den skolor som når högst i mätningarna av kvalité är Strandskolan och byaskolorna. De kommunala skolorna i tätorten når inte upp till de kvalitetskrav som du som förälder har rätt att ställa. Det är därför inte rätt mot barnen att ta ifrån dem möjligheterna att få en bra grundutbildning som de får i byaskolorna.
Vi har tagit del av den konsekvensbedömning som tagits fram som verkligen inte visar på vilka konsekvenser förslaget innebär varken ekonomiska, sociala eller humana.
Det ska vara föräldramöten i Latikberg den 19 nov och i Nästansjö den 20 nov och beslutet ska tas redan den 26 november. Hur ska demokratin kunna fungera i ett sånt tidsperspektiv??
Det här, mina vänner är den sorts demokrati Centerpartiet verkligen inte står för. Det är skamligt av Socialdemokraterna att driva en fråga på detta sätt. Ingen öppenhet och ingen påverkansmöjlighet ges.
Det är inte demokrati!

6 kommentarer

  1. Ewa Burstedt

    Jag vet inte din avsikt eller drivkraft i att skriva att det finns bristande kvalitet i skolorna inne i Vilhelmina. Min egen erfarenhet och vad jag ofta hör från föräldrar är att det finns stor nöjdhet med allt engagemang och kunnande som de möts av i skolan. De senaste årens brukarenkäter visar att elever och föräldrar trivs i både Volgsjö skola och på Hembergsskolan. Resultaten i år 9 i våras visar ett genomsnittsligt meritvärde på 215,2, jämfört med kommungruppens 202,1 och rikets 211,4. Hembergsskolan med betygssättande lärare har djupa ämneskunskaper och har i granskning av Skolinspektionen betydligt bättre samstämmighet mellan betyg och nationella prov än många andra skolor.
    Lärarbehörigheten är hög på båda Volgsjö skola och på Hembergsskolan, det finns ett fantastiskt engagemang och stor erfarenhet. Många elever som kommer tillbaka och hälsar på från andra orter berättar inte sällan om just kvaliteten i våra skolor, något som man ser då man kommer ut och kan jämföra sig med andra.
    Jag vet inte din avsikt i att trampa på alla vardagshjältar som arbetar i skolan. Som kommunpolitiker borde du hellre uttrycka stolthet och nöjdhet och bejaka det som är positivt.
    Vi gläds åt vår framgång, det ger oss kraft och inspiration! Vad kan göra oss gladare än att se våra ungdomar göra framsteg?!
    Vänligen
    Ewa Burstedt, rektor Hembergsskolan

  2. Maria Kristoffersson

    Hej Eva. Jag förstår om det är jobbigt i din roll i den situation vi är idag i kommunen.
    Det är bra att eleverna trivs i skolan, men det räcker inte, de måste även få kunskap och få betyg och du har ett stort ansvar som rektor. Lärarförbundets ranking som presenterades i veckan där både kvalitet och lärartäthet, kostnad per elev etc. etc. rankade vår kommun som 258 av landets 290 kommuner, alltså långt ner på skalan. Storuman däremot var bland de tio bästa i landet.

    Även när det gäller hur många elever som går ut från högstadiet med fullgoda betyg så ligger Vilhelmina i botten. Nära en av tre ungdomar går ut högstadiet utan att ha godkända betyg, 70% av eleverna i Vilhelmina når målen och 30% når inte målen och får inte fulla betyg. De har redan där ett sämre läge att bygga en stark framtid på.

    Att vi som vuxna inte lyckas det är ett enormt svek mot dessa unga. Skolans roll är ju att se till att alla barn får betyg. Vad är det som gör att vi misslyckas med det? I Storuman har man en helt annan siffra, 85,7% når målen och 13,3% når dem inte. Vad är det som gör att de lyckas bättre? Har ni tittat på det?

    Vi måste ta tag i denna antipluggkultur som råder det arbete som påbörjats på gymnasiet har redan gett resultat. Det ska gymnasiets personal ha stark cred för. Men hur gör vi för att få till en attitydförändring och bättre resultatet skolan?

    Jag vill att vi öppnar ögonen och vågar se fakta, hur det ser ut, ta del av rakningar och jämförelser, lära av de som lyckas bättre, först då kan vi ge barn och unga den utbildningsnivå och de kunskaper som de har rätt till.

  3. Sten Norberg

    Hej Maria
    Det här är inte första gången jag ber dig sluta prata illa om de kommunala skolorna i Vilhelmina, men jag hoppas att det blir den sista.
    Ditt svar till Ewa Burstedt ser jag som en ren kränkning av Ewa och även oss lärare på Hembergsskolan. I sommar fick jag ett sms från en elev som skrev citat:”Fick nyss veta att jag tog mig in på linjen på xxxskolan.Och måste bara tacka så otroligt mycket för ditt stöd under 9an De hjälpte jättemycket.” slut citat.
    Detta är bara ett exempel. Vi får ofta beröm från elever som gått vidare och tyckt att de fått en bra grund att stå på.
    Att du alltid håller fram Strandskolan som inte riktigt förstått skillnaden mellan undervisning och förkunnelse begriper jag inte. (De blev ju stoppade för att ordna fritids av den anledningen.) Möjligen spökar din företagarbakgrund. De drog ju in en kvarts miljon i vinst till Fria församlingen för några år sedan, vilket var pengar som du och jag lagt ut i skatt.
    Den rankinglista som du hänvisar till har ett löjets skimmer över sig. Eller tror du att det är korrekt att våra skolor skulle vara på ranking 258 mot Storumans plats bland de 10 främsta. Ett kännetecken på bra resultat i skolan är studietradition, och akademiker bland föräldrar. Det är ju allmänt känt att Storuman ligger högt där, en inlandets Camebridge.
    Förra året har jag för mig att Åsele var bästa skolkommun i Sverige. Inlandets Oxford.
    Skärp dig Maria och tala med elever som går på, eller gått på Volgsjö-Hembergsskolan och försök få en nyanserad bild av hur vi har det och vad vi gör. Du skulle vara stolt över våra skolor om du visste hur vi ligger till i fråga om pedagogisk utveckling.
    Sten Norberg
    Stolt lärare på Hembergsskolan.

  4. Maria Kristoffersson

    Hej Sten.
    Jag pratar inte illa om lärarna, jag är orolig för att var tredje elev går ut skolan utan att ha fullgoda betyg. Det är ett jätteproblem som vi alla vuxna måste ta asnvar för. Hur formerar vi ett klimat som gör att skolan får det värde den måste ha i ett gott samhälle? Hur motar vi den antipluggkultur som vuxuit sig stark?

    Att jag pratar gott om Strandskolan beror påa t jag har erfarenheter som föräler av både den fria skolan och den kommunala och gör jämförelser. Jag vet även hur den vinst du pratar om har använts till elevernas bästa. Det är ingen som skär guld med täljkniv.

    Om Lärarförbundets arbete har ett löjets skimmer över sig så blir jag orolig, är det inte de som ska föra er talan som Lärare?

    Jag vill Vilhelminas unga det bästa liksom du coh alla andra som gör ett gott arbete. Vi måste våga se vilka problem vi har att hantera. först då vi lämnar det tryugga hörnet så bler det en verklig förbättring. Det visar arbetet på Malgomajskolan med verklig tydlighet. Vi borde vara fler som vill och vågar ta steget.

  5. Sten Norberg

    Det är Lärarnas Riksförbund, LR som för min talan, inte Lärarförbundet. Såvitt jag vet är det tre års fördröjning på deras betygrankning. Med den utveckling vi haft med höjt betygsmedelvärde så tror jag du ska ligga lite lågt med att döma ut oss.

  6. Maria Kristoffersson

    Hej Sten! Det är viktigt att det blir offentligt hur betygen ser ut. Har det blivit bättre så måste det uppmärksammas. När kan de nya mätningarna komma ut offentligt? Vet du det? Sen får inte säga att jag dömer ut er som lärare,det är du som tolkar det så. Det är inte det jag skriver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.