Skolan är det viktigaste vi ger våra barn

Ikväll har jag fått massor av mail, facebook meddelanden och telefonsamtal från förtvivlade föräldrar som inte förstår hur ett förslag om att göra om skolor kan gå så fort utan att de fått veta något. Det som är jobbigast, förutom att skolan är hotad, är att det går så fort, att de inte fått veta något och att beslutet ska tas redan den 26 november.

Skoltiden är det viktigaste vi ger våra barn. Det är där framtidens vuxna byggs upp. Det viktigaste vi som vuxna kan göra är att se till att skolan har en hög kvalité.Det msåte vara det mest prioriterade för en kommun, att se till alla barns möjligheter att bli starka vuxna.

De för även fram den ranking av skolan som presenterats under dagen där Vilhelmina kommuns skolor ligger bland de sämsta i landet kvalitetsmässigt, som antalet elver som får ett godkänt betyg i högstadiet. Föräldrarna vet från tidigare mätningar att de bästa skolorna i kommunen är byskolorna och den fria skolan då det gäller kvalité. Det är väl klart att man  som förälder vill att ens barn ska få den bästa starten i livet, tycka att skolan är kul, vilja lära sig nya saker, vilja fortsätta plugga och skaffa sig en bra grund att bli vuxen på.

Rakingen som Lärarförbundet tagit fram visar att kommunen  tappat 16 placeringar sedan 2011. Trots att skolan har väldigt stora resurser så brister det i kommunen då kommunen hamnar långt ner både då det gäller utbildade lärare, friska lärare, lärartäthet, lön, andelen godkända i årskurs 9. En skrämmande siffra är att kommunen hamnar så långt ner då det gäller andelen elever som går till högre utbildning.
Storumans kommun ligger bland de 10 bästa i Sverige trots att de har liknande problematik som Vilhelmina i demografi, flera kommuncentra och gles befolkning.Vad beror det på? Vad är det som gör skillnaden?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.