Är det rimligt att kommunpolitiker har rätten att sätta sina medborgare i skuld?

Är det rimligt att kommunpolitiker har rätten att sätta sina medborgare i skuld? Vi får ofta höra att det är borgarnas fel att Vilhelmina kommun nu lånar mer än någonsin och sätter medborgarna i en tuff skuldbörda. Trots att det är S som lånar! Är det inte en lita väl enkel förklaring?

Det har avsatts för lite pengar till underhåll och löpande investeringar under tiotals år då S var i majoritet i vattenverk, reningsverk, avfallshantering, gator, vägar och fastigheter. När Alliansen styrde så var vi väldigt försiktiga för att få ekonomin att hålla ihop. Vi vågade inte ta oss vatten över huvudet trots att behoven av investeringar var väl känt. Ekonomin i kris i Europa gjorde oss försiktiga då vi ville få plus och minus att gå ihop.

När S nu tog över så trodde de att de skulle kunna investera sig ur krisen genom att bygga. Den politiken kanske fungerade på 70 talet då Sverige som land satte sig i skuld. Det fungerar dock inte idag i det läge som kommunerna befinner sig i.

Sanningen är att kommunen måste anpassa verksamheter så att de hamnar i nivå med andra kommuner då det gäller kostnader, personaltäthet, kvalitet, effektivitet och våga pröva nya sätt att erbjuda medborgare den service de har rätt till.

Många ringer och frågar mig vad det är som gör att Storumans kommun går med överskott, där medborgare verkar ha framtidstro och där kvalitén ligger högt i mätningar som görs. Kommuner som är så lika varandra utåt kan vara så olika varandra inåt.

Det man kan se är hur olika man prioriterar ekonomin i de båda kommunerna, hur man satsar på Utvecklingsprojekt och hur man agerar utåt mot andra politiska nivåer. Det är skillnad och det får olika effekter.

I grunden handlar det om ideologi och politik, vad man tror på, vilka metoder man nyttjar, om man vågar pröva nytt, jobba med utbyten med omvärlden och hur mycket man längtar tillbaka till en tid som svunnit.
Det är skillnad!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.