Fjälldalarna växer så det knakar men vi har nedrustat…

I lördagsmorse så hade vi ett samtal mellan ala våra ministrar coh parlamentarikend på kommundagarna i Örebro. Som vanligt är Lena Ek otroligt engagerad och pratar om hur viktigt det är att vi förbjuder gifter som idag finns i många produkter som vi använder i vardagen. Biofenol är ett som man nu jobbar för att EU ska förbjuda. Hon berättar att mer än 10 gånger fler dör av dålig luft än av trafikolyckor och det måste vi hantera.

Eskil är lite lugnare i sitt sätt att vara engagerad och säger för att kunna leva på landsbygden så måste det finnas jobb på landsbygden. Att vi måste tänka till när vi i kommunerna ska köpa potatis och ris, det är inte så många bönder i Sverige som odlar ris. Så om man delar upphandlingarna i mindre delar så kan kommuner handla mer lokalt, dela upp och tänk på transporter, ställ krav! OM kommuner vill bygga jobb så måste man börja med att köpa det som går att odla lokalt.

Matlandet går jättebra, små slakterier växer fram och på senare år har 30 små slakterier byggts upp lokalt. Små gårdsbutiker växer fram och människor efterfrågar lokal mat när man turistar, man vill ha mer än en upplevelse. Skogslandet växer även fram som en succé och det är när det går för bra som kritiken kommer. Ju bättre en satsning är ju mer sticker det i ögonen på motständarlaget!
Eskils säger att landsbygdssäkringen är viktigast för en hållbar politik, man ska ställa två frågor, skapar beslutet fler jobb? Och skapar beslutet tillväxt eller inte? Mycket enkelt, inte svårare än så.
 
I Vilhelmina har Centerpartiet lagt en motion om att landsbygdssäkra alla beslut som tas i vår kommun. Vi vill att när kommunen tar beslut så ska man ställa samma frågor som Eskil gör: gagnar det här beslutet utveckling i hela kommunen? Gynnar det hela kommunen och gynnar beslutet de som bor i fjälldalarna och byarna?
 
I vår kommun så växer det så det knakar i fjälldalarna, i byarna finns inga tomma hus att köpa  samtidigt som det är utanför tätorten vi nedrustat, det måste vi vända på.

2 kommentarer

  1. ivar

    Du har rätt i att det nästan inte finns hus att köpa i byarna men det finns massor av tomma hus som står och förfaller. Har du ställt dig frågan vad det beror på och försökt komma fram till något svar?

  2. Maria Kristoffersson

    Det är många som vill ha kvar arvet som sommarstuga/fritidshus. Det är ett problem och jag vet kommuner som jobbat med att få fastighetsägare att sälja men en liten hint och stimulans från kommunerna. Vindelsn kommun tex kartlade alla byar coh vilka hus som fanns. De kontaktade ägarna föra tt påtala behovet av en levande bygd. Det arbetet har lyfts fram som ett gott exempel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.