Öppenhet, respekt och debatt

Jag fick den här insändaren frånen kompis i Västernorrland och måste dela med mig till er av den. Jaghahr ju avslutat mitt uppdrag att vara med att ta fram förslag till Ideprogram för Centerpartiet och  nu väntar vi på partistyrelsens omarbetade förslag som ska komma inom kort. Så läs coh reflektera, debatten är ju inte över än: 

"Det pågår en uppfriskande debatt i Centerpartiet och debattglädjen är långt ifrån intern. Centerpartiet har toppat förstasidor och löpsedlar, diskuterats i morgonsoffor, i debattartiklar, i fikarummen på jobben och vid köksborden.

Det har twittrats bloggats och facebookats i flera veckor.

Centerpartiets kommundagar i Örebro i helgen svärmade och blixtrade mediasverige runt Annie Lööfs röda hårsvall. Hennes besked var glasklara.

– Jag är inte nyliberal, inte för månggifte, inte för slopad skolplikt och inte för slopad arvsrätt. Jag är trött på inten. Strategin från motståndarna är uppenbarligen att kleta på oss etiketter för att måla upp bilden av den kalla hårda borgerligheten. Jag vägrar köpa den bilden, sade Annie Lööf.

Centerpartiet släppte före jul en bomb i svensk politik: ett idéprogram med mycket högt i tak. Så högt att först hela Centersverige vaknade till, sen hela övriga Sverige. En rejäl idédebatt var igång. Det var på tiden.

Centerpartiet är en folk-rörelse med öppenhet och respekt som honnörsord och nu formulerar alla distrikt, kretsar, avdelningar och många gräsrötter sina synpunkter på vilken politik Centerpartiet ska föra.

I andra partier har man en partiledare som bestämmer färdriktningen eller en socialistisk ideologi som dogmatiskt följs.

I folkrörelsen Centerpartiet har sunt bondförnuft, omvärldsanalys och förståelse för människans vardag format den praktiska politiken.

I en värld som överskuggas av klimathot är den enda hållbara politiken just hållbarhet. Kan vi inte fruktsamt odla jorden, dricka vattnet och andas ren luft är det liksom kört för mänskligheten.

Till skillnad från Miljöpartiet som vill dra på sig stora tagelskjortan, släcka lyset och vrida tiden tillbaka vill Centerpartiet driva en politik som innebär både tillväxt och en bra miljö. I miljöhotet finns paradoxalt också de framtida jobben. Jobben som är grunden för välfärden och ett gott samhälle

Centerpartiet kopplar ihop social hållbarhet (medmänsklighet och trygghet) ekonomisk hållbarhet (inte slösa med vare sig människor eller resurser) och ekologisk hållbarhet (var rädd om miljön, bruka jorden förbruka den inte).

Konkret handlar det om att garantera ett skyddsnät och grundtrygghet för alla människor. Ingen ska lämnas i sticket. Sköt dig själv och skit i andra hör inte hemma i Centerpartiet. Social hållbarhet innebär också respekt för människor; lantis eller stureplanare, nyanländ till Sverige eller sjundegenerationsgårdsägare.

Ekonomi får inte ses genom kvartalsglasögon. Den måste vara långsiktig för att hålla och den måste ha en koppling till ekologin. Bonden vet sen urminnes tider att det inte går att pressa jorden för hårt, då finns det inget att skörda året därpå. Samma förhållanden ska gälla på ekonomins olika arenor.

Hela landet ska leva. Stad och land lika mycket. Landsbygden är inget kulissbygge. Landsbygden ska leva. På riktigt. Var ska annars den lokala, närodlade klimatvänliga maten odlas, vilka ska annars förse Sverige med förnyelsebar energi från skogsbruk, vindkraft och vattenkraft, var ska annars de små smarta miljöteknikföretagen rymmas? En levande landsbygd är en fullständig självklarhet i ett hållbart, klimatsmart och tryggt Sverige. Det är Centerpolitik. Då, nu och i framtiden.

Vi i Västernorrland är övertygade om att när sunt förnuft fått råda och ett nytt idéprogram är fastställt av partistämman i mars i god demokratisk ordning, så är beskedet till svenska folket också lika tydligt som Annie Lööfs egna besked till centerrörelsen i helgen.

Centerpartiet. För mig är det ett parti vars liberalism är social, decentralistisk och grön. Det är ett jordnära parti, byggt på frihet, rättvisa och hållbarhet mitt i hjärtat"

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.