Alla 27 statsministrar var vinnare…

Då man beslutade om kommande budget i Europarådet så var alla 27 statsministrar nöjda då man gick ut genom dörren. Det var också sant, det beror bara på hur man jämför siffor med varandra, mot förra budgeten, mot förslaget, mot penningvärdet, mot ambitionerna man gått in med och att man trott något annat. Så därför var alla nöjda.

Man fick igenom att få omfördela medel under kommande sjuårsperiod och att pengar fördelas om så att vi i norra Sverige faktiskt får ungefär samma utfall i de regionala fonderna.
 
Kommissionen är mer allierad med regionerna än vad regionerna är med den nationella nivån. Det är en av ambitionerna då EU jobbar för att stärka regionerna och bygga regionernas Europa. Det gör att kommissionen ofta tar stöd för sin politik hos regionerna. Det innebär även att regionerna även blir starkare mot sin nationella nivå. Kommunerna och regionerna har fåt både större inflytande och större andel av pengarna, bara kommunerna jobbar för att ska pengar och jobba med regionala och lokala utvecklingsfrågor.
 
Många kommuner driver väldigt mycket utvecklingsarbete som Sorsele och Storuman medan andra kommuner inte driver utveckling alls.

2 kommentarer

  1. Tommy Streling

    Vilka kommuner anser du inte driver utveckling alls? Och på vilket sätt skulle de kunna förändra det?
    Hur ser du på Vilhelmina kommuns sätt att driva sin utveckling?

  2. Maria Kristoffersson

    Det är allt för få kommuner som är aktiva och engagerade för att ta del av de möjligheter som finns. Jag vill inte sätta mig till doms över vilka kommuner som gör ett bra jobb eller inte. Det jag kan konstatera är att det är få inlandspolitiker som är engagerade för att påverka kommande strukturfondsperiod och det gör mig orolig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.