Miljöskulder och hållbara gruvsamhällen

Jonas Sjöstedt är ute och pratar om att vänstern vill införa en beskattning av gruvbolag som agerar i vårt land. Det är en fråga som jag varit med och diskuterat i arbetet med att ta fram nytt Ideprogram för Centerpartiet.

Den grupp jag jobbade med hade med det som ett förslag som vi lade fram för partistyrelsen men då som en naturresursbeskattning. Det är ju inte bara gruvor som nyttjar naturens resurser. Det handlar även som hur vi återför värden från där energi alstras som vattenkraft och vindkraft. Som centerpartister ser vi gärna att lokala och regionala skattebaserna stärks och att man ser över möjligheterna till olika former av råvarubeskattning.

Problemet med Sjöstedts resonemang idag är att det skulle ge en så oerhörd ökning av skatten för företagen. 50 gånger högre än den är idag. Det skulle betyda att företagen skulle straffbeskattas och göra det svårare att få företag att vilja och våga investera. Samtidigt så måste det finnas fonderade medel om en gruva försvinner och lämnar miljöskulder efter sig. Som i Grans sameby där gruvbolaget försvann och lämnade skulder efter sig till lokala företag som därför har det oerhört svårt att klara sig. Då vi lever i en global värld där företag rör sig över världen så måste vi även hitta system som är uppdaterade till det globala. Vi är ett litet land som är beroende av omvärlden och måste leva efter det för att behålla en stark ställning globalt.

Så hur vi tar vara på och skapar en hållbar utveckling utifrån våra naturresurser måste vi prata mera om. Det ska därför bli kul att följa debatten på Framtidsstämman som är u till helgen där vi ska debattera just det här.

3 kommentarer

 1. Sven.

  Har ni alla politiker fallit in i en törnrosasömn som inte ser vad som verkligen händer??? Chemtrail och H.A.A.R.P. är de i särklass största miljöbovarna, hela planeten förgiftas, bin humlor och getingar dör, fisken får svamp, folket blir sjukare och sjukare! Stoppa denna idioti innan det är för sent! Oförklarliga sjukdomsepedemier står i kö. Ta dig en vända på google och sök på ”depopulation”!

 2. Åsa

  När det gäller en så riskfylld näring som gruvnäringen kanske staten skulle bedriva den istället för att inte kräva reella kostnader av utländska företag. ”Skatten” tas väl ur vinsten och det företag som inte har råd att betala hela vägen för koncession, miljöprövning, brytning och eftersanering samt tillfogad skada på lokala rättigheter och intressen bör staten inte bjuda in att exploatera.
  Om Sveriges mineralresurser nu är så otroligt unika vilket er mineralstrategi säger, då har vi nog råd att mota fattigbolag i grind.
  Nej, stå upp för – ifall naturresurserna överhuvudtaget ska säljas – att ta betalt så att det räcker till.
  Frågan är bara om det är ”Sverige” som får sälja ut resurserna i Lappland. Den frågan borde diskuteras först men tigs alltid ihjäl. Läs gärna vk-debatt 13/3 http://www.vk.se/818283/kolonial-slagsida-pa-mineralstrategin

 3. Maria Kristoffersson

  Jag håller med om att det är ett stort bekymmer att vi inte är mer på tå för att skapa ett hållbart samhälle. Vi behvöer fler som lyfter hållbarhetsfrågor i alla partier och vi msåte bli fler Centerpartister i regeringen. Globaliseringen är ett bekymmer i miljösammanhang där det är oerhört viktigt att vi engagerar oss i internationella sammanhang. Gifter känner inga gränser!
  Då det gäller gruvnäring så måste det balansera jämt mellan hållbarhet, ansvarstagande coh hänsyn till lokalsamhället i ena vågskålen och tillväxt i den andra vågskålen. Det är när vi når balans här vi skapar hållbara samhällen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.