2014 kulturhuvudstad Västerbotten…

Region Västerbotten jobbar med kulturhuvudstadsåret för fullt och försöker att få hela länet och våra grannlän med på banan. Det rör sig på många fronter och det ska vara aktiviteter som involverar många. Samerna är en viktig del i kulturhuvudstadsåret och där händer det saker allt från teater till glaskonst. Det ska vara cirkustält som går runt i Norrland med aktiviteter kopplade till kulturhuvudstadsåret.

Det är rätt svårt att förstå hur stort det här är i världen. Umeå är den nordligaste staden som blivitkulturhuvudstad.  Ska vi gå ihop Europa så måste vi vara nyfikna och lära oss känna till Europas många olika kulturer. Åbo tjänade på att vara kulturhuvudstad 2011, de fick mer handel, väldigt mycket fler besökare, mycket media, 3300 fler anställda det året, och man beräknade intäkter på 2,3 miljarder!!!

Frågan är hur de pengar som nu läggs ska kamma hem än mer pengar och hur det kan gagna hela länet och inte bara Umeå.

En kommentar

 1. Dage Åberg

  Jag hoppas att kulturhuvudstadsåret blir en framgång. Men det behövs nog något extra för det.
  Ett exempel: Hur många vet vilka städer (för det är ju alltid två!) som är kulturhuvudstäder i år 2013? När kulturministern Liljeroth-Adelsson var i Umeå i början på året,just med anledning av kulturhuvudstadsåret, fick hon frågan. Det blev bom på båda städerna. Pinsamt. Eller är det kanske så att den absoluta majoriten av oss(mer än 90%)inte har en aning. Rätt svar är Marseille och Kovice i Slovakien, har jag nu läst mig till.
  Det är rätt svårt att förstå hur stort det här är i världen, Skriver du. Det är nog ett kraftigt omvänt understatement. Det är nog tyvärr så att kunskapen om detta är rätt begränsad söder om Ångermanälven.
  Dina uppgivna siffror om Åbo låter helt otroliga! Även om finnarna ligger långt före oss på många kulturområden. Kan dom vara riktiga? Jag hittade uppgifter för Stockholm, kulturhuvudstad 1998. Dom anger en ökning av evenemangsintäkter i vid mening motsv 11%. Inte illa, men det måste vara multiplar mindre än 2,3 mijarder och 3300 anställda i Åbo.
  Sedan råder brist på hotellrum i Umeå. Senast jag bodde där var det enda rum som gick att uppbringa på OK Hotell i Haga.Mycket påvert och för den nätta kostnaden på 1200 spänn.Ett par hundra personer extra i daglig rumsefterfrågan så kraschar det.
  Jag låter nog som en motvallsgubbe nu. Det är inte min avsikt.
  Men jag tror att det vore förnuftigt att inte ha inte ha fullkomligt överdrivna förväntningar på kulturhuvudstadsåret i rent pekuniära termer. Då slipper man en rejäl baksmälla och en trist debatt om ”vems var felet”?
  Lycka till Umeå och Västerbotten!

  Som före detta inföding hejar jag från Stockholm

  Med vänlig hälsning
  Dage Åberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.