Vi ser hela landets mobilnät

I dagarna så släpper Centerpartiet sin kampanj för vi ser hela landet. Det känns gött och få vara med och driva på frågorna som berör oss som bor och verkar på landsbygden. Att få lyfta frågorna tydligt är så viktigt då vi dagligen ser problem på landsbygden. Som mobiltäckningen i Klimpfjäll tex. Hörde även att det finns de som tycker att täckningen har blivit försämrad inne i Vilhelmina tätort. Hela landet ska ha tillgång till bra telefoni, bra bredband och bra mobiltelefoni. Operatörerna har ett stort ansvar att fixa det. De måste bygga ut sina nät, och se till så att kapaciteten i dem räcker till när allt fler vill använda dem allt mer. Det är det de har betalt för!

Men allt är inte enkelt, Centerpartiet och regeringen har öronmärkt mest eterutrymme i hela Europa för att bygga ut mobiltelefonin. Vi har tagit utrymmet från de gamla analoga tv-sändningarna för att bygga ut mobil telefoni och ge alla som saknar bredband rätt att få det. Har man lovat att det ska finnas täckning, så måste man också ordna det. En täckningskarta som inte stämmer med verkligheten, är falsk marknadsföring. Vi måste fortsätta att driva på och det är viktigt att man kontaktar post och telestyrelsen när det inte fungerar. Så fungerar det inte ring PTS!

10 kommentarer

  1. Jerry Viklund

    Men du Maria. Kan du svara på varför staten tillåter att man monterar ned det gamla trådnätet (kopparledningarna)
    Innan man har förvissat sig om att det mobila nätet är tillräckligt utbyggt för att ersätta det fasta telefonerna.

    Senaste exemplet är Borgafjäll, där man i princip varit utan telefon nu under påsk, beroende på överbelastning på mobilstationerna.
    Samma problem finns i Klimpfjäll/Saxnäs också under vissa perioder.

  2. Åsiktsmaskinen

    Snacka om att skylla ifrån sig!
    Allt ansvar i frågan ligger hos den fullständigt inkompetena ministern. Vilket parti tillhör hon månne?

    När mobiltelefonin inte ens fungerar inne i Umeå där stora delar av blannd annat Carlshem och Tomtebo har så dålig mobiltäckning att det ionte ens går att använda telefonen är det pinsamt av Centern att skylla ifrån sig på operatörerna.

    Med ett annat politiskt ledarskap hade frågan varit löst för länge sedan.

    Pinsamt Centern, pinsamt.

    Vilket glädjande nog även syns i opinionsmätningarna.

  3. Göran Jonsson

    Den erfarenhet jag har efter kontakter med PTS är att när vi i min hemby blev av med fasta telenätet och den s k nya tekniken med fastmobil skulle tas i bruk är att PTS är ganska tandlösa när det gäller att få telefonbolagen att bygga ut och förbättra sin täckningskarta över landet. Om telebolagen säger att det inte finns några störningar eller fel,så då nöjer sig PTS med det beskedet. Det är den erfarenhet jag har av detta.

  4. Maria Kristoffersson

    Problemet är att utvecklingen går i raketfart! Det du använde din mobil till 2006 var att ringa och sända sms, idag surfar du och betalar räkningar och ser på TV. Det gör att tekniken har svårt att hinna med och belastningen på mobilnätet har ökat i raketfart. Sedan 2006 har vi sett till att frigöra så mycket utrymme i etern som möjligt, för att operatörerna ska kunna bygga ut mobilnäten och mobilt bredband. Faktum är att Sverige är det land i hela Europa som har frigjort mest utrymme för mobilt bredband och mobil telefoni. Genom att vi nu öppnar utrymmet som tidigare användes för analoga tv-sändningar (det så kallade 800-bandet) för mobiltelefoni spå kommer det att täcka stora geografiska områden, också i våra glesa delar av landet, på ett bra sätt. När det nu snart tas i bruk kommer täckningen på landsbygden blir mycket bättre, samtidigt som mottagningsmöjligheterna inomhus blir bättre.
    Att koppartråden monteras ner beror på att det inte går att moderniseras för att möta dagens och framtidens krav. Det är varken tekniskt eller ekonomiskt möjligt att erbjuda bra lösningar med föråldrad teknik som kan vara ända från 1930-talet
    Samtidigt som vi nu bygger ut 800-bandet ställer vi också ut en garanti som innebär att alla, och det innebär verkligen alla, som i dagsläget inte har möjlighet att få grundläggande bredband nu har rätt att få det.
    Man ska kunna få tydlig information om vad som ingår i ett abonnemang, och få en sanningsenlig bild av täckningen där man rör sig och bor. Bara för en vecka sedan föreslog regeringen att man, om man är missnöjd med sin operatör, snabbare och enklare ska kunna byta till en annan operatör

  5. arvid

    Att det öppnas ett nytt frekvensområde förbättrar inte täckningen i glesbygden. Det som det är bra för är tätbefolkade områden med många användare, då har de fler frekvenser att välja på. För att få bättre täckning i glesbygden så behövs det fler sändare och gärna fler operatörer så att alla inresande får mottagning. Du skriver att kopparnätet inte klarar den moderna tekniken. Varför bygger de då ut nytt kopparnät söderöver? Problemet med kopparnätet här i uppe är att det sitter gamla grejer i stationerna och det är svårt och dyrt med reservdelar när något går sönder. Ett modernt kopparnät klarar dagens och mycket av morgondagens trafik.

  6. maria kristoffersson

    Så här sa Anna-Karin Hatt idag:
    Starkar konsumenter, som kan göra tydliga och medvetna val är bra – för konsumenterna själva, men också för operatörerna och för hela mobiltelefonins utveckling. Om krävande konsumenter kan rösta med fötterna och driva utvecklingen framåt med det, så är det något som vi alla tjänar på.
    Svenska operatörer har bland de allra bästa förutsättningarna i Europa för att bygga ut den mobila telefonin. Och nu måste operatörerna också svara upp mot det.

    För just nu växer missnöjet med hur mobiltelefonin fungerar runtom i landet. Och när jag talade direkt till operatörerna om det så var jag väldigt tydlig med det:

    Självfallet är det så att operatörerna måste leva upp till de löften de har givit. Har man lovat täckning, så ska man också ordna det. Har man anslutit fler kunder än vad näten är byggda för så måste man se till så att näten klarar fler:

    Låt mig vara riktigt uppriktig mot er; det är inte ok att svenska mobilkonsumenter inte får det de har rätt att förvänta sig. Det måste bli ändring på det. Det måste bli slut på orealistiska löften. Det måste bli slut på täckningskartor som inte har någon koppling till det människor upplever i verkligheten. Och det måste till större investeringar i era nät så att de täcker och räcker när allt fler nu vill använda era tjänster allt mer.

  7. Håkan Andersson

    Hej Åsiktsmaskinen,

    Blir lite lustigt när du stavar fel samtidigt som du beskyller någon för att vara inkompetent.

    Självklart så har mobiloperatörerna huvudansvaret för sina nät. Problemet är huvudsakligen av teknisk/fysisk natur. Den radioteknik man har i 3G gör att täckningen minskar när trafiken ökar. Det är ingenting politikerna kan ändra. Sedan kan man som operatör minska problemet genom att öka kapaciteten, men man kan aldrig bli av med problemet helt och hållet. Sedan kan politikerna hota med lagstiftning för att pressa operatörerna att bli bättre. Det är dock ingen bra lösning att lagstifta om det, det blir väldigt svårt att formulera den lagen.

    Jag har jobbat med mobiltelefoni i nära 25 år. Jag har varit aktiv i 3GPP som är den organisation som skriver standarden för GSM, 3G och 4G. Jag har väldigt svårt att se hur man ska skriva en vettig lag som reglerar täckningen för 3G, det blir alldeles för många parametrar för att det ska bli rimligt att följa upp.
    En lagstiftning om hur täckningen i 3G ska se ut gör också att man hindrar den tekniska utvecklingen.

  8. Håkan Andersson

    Hej Arvid,

    Du säger att ett nytt frekvensområde förbättrar inte täckningen i glesbygden. Det var även min spontana tanke. Normalt innebär mer frekvensutrymme att det blir billigare att bygga kapacitet.

    Tittar vi på vilket frekvensområde som öppnas upp för mobilnät blir det genast intressantare. Vi pratar då om 800 MHz-bandet. En lägre frekvens ger en längre räckvidd. Det nya frekvensbandet är alltså betydligt bättre än 2100 MHz (för 3G) och 2600 MHz (för 4G).

    Det nya bandet ska användas för att bygga ut 4G nät med god täckning. Här är det också intressanta att konstatera att 4G nätet har inte det problem med ”breathing cells” som 3G har. Breating cells innebär lite kort att radiotäckningen minskar när trafiken ökar.

    Sammantaget så kommer 4G på 800 MHz bandet att bli en väldigt bra lösning för glesbygden.

  9. Arvid

    En fråga till Håkan Andersson.
    Det kan jag hålla med om att det teoretiskt är längre räckvidd på lägre frekvenser. Hur mycket längre räckvidd är det på 800 MHz- bandet jämfört med 900 MHz-bandet som GSM kör på. Det är dålig täckning på 2G och 3G finns inte på många håll. Sedan hur länge dröjer det innan 4G med det nya frekvensen byggs ut. Trevligt med en som är insatt i tekniken och som kan svara och komma med fakta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.