Vem bestämmer över äldres vardag?

I veckan har jag fått flera samtal från både anhöriga och anställda inom omsorgen i min kommun. Upprörda och förtvivlade som berättar om hur de ser på läget både för de äldre som bor inom omsorgen och de som jobbar med att göra sitt bästa för att få  vardagenså  trivsam som möjligt för de äldre.

Jag känner mig både orlolig och bekymrad över hur vi tar ansvar för de äldre. Vem ska ta ansvar för att de äldre känner trygghet och lugn, när de anställda går på knäna?

Att bli äldre innebär att en del saker i livet ändras, medan andra är sig lika. Många äldre är idag friskare och piggare än tidigare, samtidigt är också ålderdomen en tid då många drabbas av sjukdom. Att ta väl hand om sig är ett sätt att orka mer när man blir äldre vilket även många gör. Träffade ett gäng äldre kvinnor i min mammas ålder på gymmet nu senast idag på lunch, de var där och tränade tufft och verkade ha jättekul. .

Centerpartiets vision är att alla ska ha möjlighet till en bra ålderdom. Människors erfarenheter ska tas tillvara då vi alla vinner på att äldre människors erfarenheter och krafter kommer till nytta både på arbetsplatser och i ideella sammanhang. Till en bra ålderdom hör också att kunna må så bra som möjligt – både fysiskt och psykiskt, att känna sig trygg, att inte vara ensam, att bemötas med respekt och att få ha ett meningsfullt liv.

I vår kommun måste vi prioritera hårt för att nå det, det handlar både oma tt få äldres vardag att bli trivsam och trygg samtidigt som de som jobbar ska känna sig trygga, glada och nöäjda över sin arbetssituation. Om vi inte skapar den goda arbetsplatsen så kommer vi inte få människor att vilja ta de jobben i framtiden.

Vi måste öka möjligheten för både de äldre och de som jobbar att välja olika typer av boenden och välja olika arbetsgivare samtidigt som vi prioriterar hårt i den kommunala börsen.

2 kommentarer

 1. Micke

  Många fina ord du vräker dig med. Dags du ser sanningen i vitögat. Din regerings skattesänkningar har bidragit till just dessa arbetsplatser där folk sliter ut sig i tidiga år. Dessutom har ni nu höjt pensionsåldern för dessa redan utslitna arbetstagare inom äldreomsorgen, hur vågar ni?

  Sänk pensionsåldern för de med tunga arbeten för det kan inte helt förebyggas och jag vet vad jag pratar om då jag snart har 20-årig erfarenhet av sådan arbetsplats. Är dessutom sjukgymnast så jag vet belastningen vid varje arbetspass.
  Höj skatten så fler kan anställas och därigenom minska arbetsbelastningen och höja lönerna till en värdig nivå.

  Höj pensionsåldern för de med lätta ej belastande fysiska jobb, det är rättvisa.

  Sen kan ni sluta skicka våra gemensamma skattemedel till riskkapitalbolag utomlands, helt vansinnigt.

 2. Lotta

  Håller fullständig med dig ”Micke”

  Så sant att det behövs en skattehöjning för att rädda äldreomsorgen och vård och skola.. då våra skattepengar nu åker rakt ner i fickorna på ägarna till detsamma.
  Regeringen som sitter nu vill ju bara att privata företag skall tjäna pengar på oss, via privata skolor, vårdgivare och dyligt…
  De äldre i vår kommun är värda så mycket mer, de som jobbat ett helt liv just för att få en trygg och lugn ålderdom.
  Och jag som har ett tungt fysiskt jobb kommer inte orka jobba så mycket längre än till 65.. om ens det..

  Så Maria berätta för dina kompisar i regeringen hur verkligheten ser ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.